Ilon Mask planira izgradnju podzemnih tunela za elektromobile

BM

Kanadsko-američki poslovni magnat Ilon Mask namerava da izgradi mrežu podzemnih tunela ispod okruga Los Anđeles, kojima će saobraćati isključivo električni automobile - i to brzinom od 200 km/h. (Ilon Mask, foto: EPA)

Jedan od najvećih preduzetnika našeg doba, kanadsko-američki poslovni magnat Ilon Mask namerava da izgradi mrežu od 30 podzemnih tunela ispod okruga Los Anđeles, kojima će saobraćati isključivo električni automobili, piše Klix.ba.

Maskova kompanija Boring, zadužena za projekat, već je iskopala probni tunel dug pedesetak metara. Predviđa se da će vozila ovim tunelom moći da se kreću brzinom od 200 kilometara na čas, a plan je da jedan krak vodi do međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu.

Iako mu je gradsko veće Hotorna izdalo dozvolu da se tunel produži za još tri kilometra, Maska i kompaniju Boring čeka dug put do realizacije ovog projekta. Biće potrebno da prođe dug period testiranja sigurnosti pre nego što tunel dobije zvaničnu dozvolu rad.

Trenutno se testira mašina po imenu Godo, koja je već korišćena za izgradnju kalifornijske kanalizacije, jer se veruje da bi pomoću nje tunel mogao da se prokopa i brže i jeftinije.

U slučaju da projekat zaživi, elektromobil bi s klasičnog puta skretao na posebnu platformu-punjač, koja bi bila zakačena za specijalne šine, tako da bi se automobil punio dok ga platforma ne proveze do kraja tunela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...