Širi se pametna mreža

Od 2009. do 2015. godine prosečno vreme trajanja prekida napajanja električnom energijom po kupcu smanjeno za 52 odsto u Elektrodistribuciji Novi Sad.

Elektroenergetski sistem ogranka Novi Sad sve je pouzdaniji zahvaljujući konceptu „pametne mreže“ koji se uvodi kroz projekte Smart siti Novi Sad. Postojeći sistem daljinskog nadzora i upravljanja srednjenaponskom distributivnom mrežom se od pilot-projekta uvedenog 2007, kada je bilo obuhvaćeno 10 objekata, proširuje uvođenjem novih elektroenergetskih objekata kojih je trenutno 76, piše EPS Energija.

„U njih spadaju transformatorske stanice srednjeg i niskog napona, reklozeri i LRS-linijski sklopka rastavljači. Uvođenjem koncepta „pametne mreže“ postojeća energetska oprema zamenjena je opremom kojom se upravlja daljinski iz dispečerskog centra i po potrebi lokalno. Dobijen je integrisani sistem gde je prikazana električna šema cele mreže distributivnog elektroenergetskog sistema i nadzor nad njom od 110/x kV objekata do niskonaponskih sabirnica u trafostanicama srednjeg i niskog napona“, objašnjava Milica Porobić, vodeći stručni saradnik za planiranje i operativno upravljanje DEES u ogranku Elektrodistribucije Novi Sad.

Na rekonstruisanom video-zidu koji zauzima veliki deo područnog dispečerskog centra lako se uočavaju objekti koji su u sistemu daljinskog upravljanja, objekti koji su od posebne važnosti, elementi na kojima su određene poruke ako je, recimo, uključen neispravan rastavljač.

„Na ovaj način vizuelno imamo uvid u kompletno stanje u distributivnom elektroenergetskom sistemu. Video-zid je dinamička tabla i sve promene na objektima koji su u sistemu daljinskog upravljanja se odmah i prenose. Postoje i zvučni alarmi kojima se utvrđuje da u distributivnom sistemu nešto nije u redu“, kaže Porobićeva.

Trenutno se u unapređeni distributivni elektroenergetski sistem uključuju pogoni u Bačkoj Palanci i Žablju sa još 39 elektroenergetskih objekata. Koliko je važna primena daljinskog nadzora elektroenergetskih objekata, ilustruje podatak da je u periodu od 2009. do 2015. prosečno vreme trajanja prekida napajanja električnom energijom po kupcu smanjeno za 52 odsto. Učestalost prekida napajanja je smanjena za 49 procenata, dok je prosečno vreme prekida smanjeno za osam odsto, čime su ostvarene i znatne novčane uštede.

Informacija koje se dobijaju na ovakav način povećavaju sigurnost u donošenju ispravnih odluka u područnom dispečerskom centru u Novom Sadu i pogonima ODC u Bečeju, Bačkoj Palanci i Žablju. Brže se identifikuje i lokalizuje kvar na mreži, pa kupci električne energije kraće ostaju bez napajanja. Pored toga, poboljšavaju se pokazatelji pouzdanosti u isporuci električne energije, a sve to zajedno podiže kvalitet poslovanja kompanije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...