U Srbiji simbolična e-folota

BM

Dok u zapadnoevropskim zemljama, Engleskoj na primer, broj automobile na električni pogon i punilišta raste ubrzano Srbija u e-floti ima samo 128 vozila i dva punjača.

Prvi punjači za elektične automobile postavljeni su u Srbiji nedavno na naplatnoj stanici Preševo, kao i u renoviranoj garaži na Obilićevom vencu. Ne računajući vozila sa stranim registarskim oznakama, podaci MUP-a pokazuju da njih može da koristi 128 vozila sa srpskim tablicama.

Upravo to je brojka vozila na električni pogon upisanih u jedinstveni registar vozila, a podaci MUP-a dostavljeni Tanjugu pokazuju i da su u taj broj uključeni i elektični skuteri, kao i električni autobusi i trolejbusi.

Stručnjaci ukazuju da, između ostalog, od infrastrukture zavisi da li će naša zemlja dostići standard drugih zemalja i da li će imati veći broj električnih vozila u upotrebi, od zaista simboličnih 128, od kojih je čak 90 registrovano u Beogradu.

Poređenja radi, Velika Britanija je 2014. imala svega 500 registrovanih električnih automobila, do kraja 2016. u toj zemlji registrovano je više od 35.000 plag-in automobila, a u prvih šest meseci ove godine u Ujedinjenom kraljevstvu registrovano je više od 22.000 električnih automobila.

U toj zemlji, e- automobili sada predstavljaju oko 1,6 odsto ukupnog tržišta automobila, odnosno više od 100.000 električnih vozila registrovano je na tablice Ujedinjenog kraljevstva, što e-flotu te zemlje čini četvrtom po veličini u Evropi, iza Norveške, Francuske i Holandije.

Vlada Velike Britanije aktivno usvaja plag-in vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu kroz razne podsticaje, uključujući i oslobađanje plaćanja taksi zakrčenja od 11,5 funti dnevno, koju su četvorotočkaši koji zagađuju - benzinci i dizelaši dužni da uplate prilikom ulaska u centar Londona, a vozači e-vozila imaju i besplatno parkiranje i mogućnost da voze žutim trakama.

U toj zemlji, takođe, kao rezultat i vladinih i privatnih investicija, mreža punktova za punjenje e-vozila povećana je sa nekoliko stotina u 2011. godini na više od 4.300 lokacija za punjenje, 6.700 uređaja za punjenje i 12.500 konektora do maja 2017. godine.

U Srbiji se u narednom periodu očekuje instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici Šid, trećeg na auto-putu u Beogradu, kao i instaliranje još dva punjača na stanicama Dimitrovgrad, na ulazu i izlazu iz Bugarske i Subotica jug, na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na našem tržištu postoji ponuda dosta skupih električnih automobila, gledano iz ugla visine prosečne plate, a kako bi oni u širem stanovništvu bili prihvaćeni i kako bi znatno porastao njihov broj, osim neophodne infrastrukture, potrebne su i subvencije države, navodi Tanjug.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...