Norvežani prave autonomni električni trajekt

BM

Norveška planira da naredne godine predstavi prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, koji će u prevozu kontejnera zameniti 40.000 putovanja kamionima godišnje. Baterije električnog trajekta puniće se zelenom strujom iz hidrocentrala.

Proizvođač veštačkih đubriva Yara International udružila se s industrijskom grupom Kongsberg u gradnji Yara Birkelanda, koji će prevoziti đubriva između tri luke u južnoj Norveškoj. Na trasi dužoj od 65 nautičkih milja brod će moći prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže vođa projekta Bjorna Tore Orvika.

U početku će brodom upravljati ljudi, ali od početka 2019. godine će biti delimično autonoman, da bi do 2020. godine bio u potpunosti automatski upravljan, objavili su iz ove firme.

“Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport iz Yareove tvornice Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo đubriva i proizvode kupcima širom sveta. S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselićemo prevoz sa drumova na more i time smanjiti emisije buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih puteva, ali i smanjiti emisije štetnih gasova”, izjavio je glavni izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether.

Očekuje se da će se takvim prevozom smanjiti emisije ugljendioksida za 678 tona godišnje, navode iz Yara u saopštenju ističući da će se za punjenje brodskih baterija koristiti gotovo isključivo električna energija proizvedena u hidroelektranama.

Norveška je, inače, glavni proizvođač nafte, ali predvodi u širenju upotrebe električnih automobile, sve zahvaljujući velikodušnim poreznim podsticajima i eksperimentima s trajektima na električni pogon, koji se koriste za prelaz čuvenih norveških fjordova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...