Tesla Motors kupuje proizvođača solarnih panela SolarSiti

BM

Kompanija Tesla Motors će potrošiti oko 2,6 milijardi dolara za kupovinu celokupnog kapitala kompanije SolarSiti, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela.

Proizvođač električnih automobila Tesla Motors će potrošiti oko 2,6 milijardi dolara za kupovinu celokupnog kapitala kompanije SolarSiti, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela, piše Tanjug.

Dok proizvođač električnih automobila Tesla navodi da će s ovom transakcijom nastati maloprodajni centar (uan-stop šop) u kom se može nabaviti sve za čistiju energiju, neki dovode u pitanje motive koji se kriju iza ovog ugovora, prenosi agencija AP.

Ilon Mask je, kako navodi američka agencija, predsednik i najveći akcionar obe kompanije, a SolarSiti vodi njegov rođak, Lindon Rajv.

Akcija SolarSitika skliznula je juče ujutru naniže za više od šest odsto u trgovanju pre zvaničnog početka rada berze, dok je akcija Tesle blago ojačala.

Prema sporazumu o preuzimanju objavljenom juče, akcionari SolarSitija će dobiti 0,110 običnih akcija Tesle po deonici SolarSitija, što daje vrednost po akciji te kompanije od 25,37 dolara. Tesla je ranije saopštio da će ponuditi 23,56 do 25,30 dolara po deonici SolarSitija.

Mask neguje imidž nekonvencionalne osobe od kada je stekao početno bogatstvo kao suosnivač PejPala, kompanije za onlajn plaćanja, koja je kupila i-Bej platformu za elektronsko trgovanje za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Poklonici mu aplaudiraju i nazivaju ga vizionarom koji trese tržište auto industrije sa iznedrenim Tesla električnim vozilima i planovima za slanje ljudi na Mars raketama SpejsX. Kritičari mu se podsmevaju kao nepredvidivom čudaku.

Mask poseduje 26-procentni udeo u Tesli, čije je sedište u Palo Altu u Kaliforniji, kao i 22,5 odsto udela u SolarSitiju. Njegov motiv da ujedini Teslu sa kaliformijskom solarnom firmom iz San Matea se, pre svega, vrti oko sistema baterija za prikupljanje sunčeve energiju za stambene nekretnine i preduzeća.

Novi sporazum može privući veću pažnju na finansijske pozicije obe kompanije. Tesla Motors je izgubio 1,2 milijarde dolara samo u poslednje dve godine, dok je SolarSiti pretrpeo gubitke veće od 1,1 milijardi dolara u istom periodu.

Analitičari predviđaju u anketi kompanije FaktSet da će Tesla ove godine imati gubitak od 416 miliona dolara, a za SolarSiti prognoziraju minus od 851 milion dolara, prenosi AP.

U Tesli procenuju da će im preuzimanje SolarSitija u prvoj godini od okončanja preuzimanja doneti uštedu troškova od 150 miliona dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...