Uručena priznanja pravim herojima Srbije

BM

U Istraživačkoj stanici Petnica uručena priznanja pobednicima trećeg po redu konkursa Youth Heroes - mladim herojima u Srbiji, koji su realizovali Naftna industrija Srbije i EXIT fondacija.

Danas su u Istraživačkoj stanici Petnica uručena priznanja pobednicima trećeg po redu konkursa Youth Heroes, koji su realizovali Naftna industrija Srbije i EXIT fondacija.

Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. Odabrano je petnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma i svi oni su danas kući poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu.

Prvaci u svojim oblastima dobili su novčanu nagradu u iznosu od po 100.000 dinara. Svi dobitnici će biti promovisani sa ciljem da se društvu pruže pozitivni uzori koji će biti inspiracija mladim ljudima, ali i celokupnoj javnosti.

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici, dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukurzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorantkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata „Kilometar kose» i „Rok kamp za devojčice», dok je treću nagradu dobio Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja „Novo kulturno naselje“.

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda BUT&CO, Vladimir Stanković, osnivač platforme PetGuards, prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom Pijanisti, koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje Youth Heroes dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike, prirodnih nauka i informatike.

„Sadašnjost i budućnost društva je određena našim odnosom prema najboljim mladim ljudima u zemlji. Želimo da zajedničkom akcijom podržimo i skrenemo pažnju na sve one koji se neumorno trude da unaprede sebe i svoje okruženje, i da kroz svoj uspeh pošalju poruku svima da je sve moguće. Posebno mi je drago da dodelu Youth Heroes priznanja trećoj generaciji dobitnika organizujemo danas u Petnici, najvećem rasadniku mladih talenata u regionu“, izjavio je Ivan Petrović, predsednik UO EXIT fondacije.

Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR Naftne Industrije Srbije je istakla da su „mladi potencijal, stožer društva i ključ napretka zajednice. Ali, ukoliko su oni ujedno ispravan primer i neophodan vodič svojoj generaciji, onda su oni istinski heroji, na njih treba da se ugledamo, njih treba da podržimo, njima da se ponosimo. Mladi ljudi koje danas ovde vidimo su naša „Budućnost na delu“ i u potpunosti oslikavaju ovaj slogan naše kompanije“.

„Vrlo je važno mlade ljude, koji imaju rezultate svog rada, prepoznavati kao uspešne i nagrađivati. To je za njih podsticaj za dalji rad i potvrda da idu u dobrom smeru. Upravo je podrška mladima dok se razvijaju mnogo važnija nego starijima, koji su već formirani kao osobe i dobri stručnjaci. Petnica, kao institucija, upravo to radi sa svim onim mladim ljudima koji su motivisani da se bave naukom“, rekao je domaćin, Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...