Laboratorija za kreativce - Mejkers spejs

BM

Mejkers spejs, laboratorija opremljena modernim alatima poput 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica u kojoj će posetioci i članovi Centra za promociju nauke moći da, uz prisustvo stručnih lica i organizovanih obuka, svoja kreativna rešenja pretoče u delo otvorena je uz podršku NIS-a.

NIS, kao kompanija koja se u svim segmentima poslovanja oslanja na inovacije i primenu savremenih tehnologija, podržao je otvaranje Mejkers spejsa - prve naučno-zanatske radionice u našoj zemlji. Mejkers spejs je laboratorija opremljena modernim alatima poput 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica u kojoj će posetioci i članovi Centra za promociju nauke moći da uz prisustvo stručnih lica i organizovanih obuka svoja kreativna rešenja pretoče u delo. Istovremeno, prostor je namenjen i učenicima, studentima, naučnicima, inovatorima, umetnicima, zanatlijama i svim ostalim koji imaju kreativne ideje i koji žele da svoje znanje podele sa drugima. Ovo je prva savremena laboratorija ove vrste u našoj zemlji i predstavlja svojevrsni inkubator znanja i tehnologije 21. veka.

NIS je prepoznao značaj ovog projekta i podržao ga u okviru svog korporativnog programa Zajednici zajedno sa ciljem da doprinese širenju digitalne pismenosti u našoj zemlji i razmeni znanja i iskustava u oblasti modernih tehnologija, kao i popularizaciji nauke i naučne pismenosti u Srbiji.

Svečanom otvaranju moderno opremljenog prostora smeštenog u Naučnom klubu Centra za promociju nauke u Beogradu, prisustvovali su Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije NIS-a, Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i Jovan Trifunović, vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije ovom prilikom  zahvalio je kompaniji NIS i gradu Beogradu na realizaciji ovog projekta.

„NIS je već poznat kao neko ko ulaže u nauku i obrazovanje, putem programa Energija znanja, a tu su i drugi projekti koje smo do sada zajedno realizovali. Mi radimo zajedno i u domenu dualnog obrazovanja, ali i u svim drugim vidovima. Hvala i direktoru Centra za promociju nauke jer je pokrenuo jednu ovakvu radionicu, koja je dostupna svim građanima Srbije koji žele da se bave naukom“, rekao je ministar Šarčević.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije u NIS-u  je izjavio: „Kompanija NIS se u svom svakodnevnom poslovanju oslanja na nove tehnologije, nove ideje, i nama je posebno zadovoljstvo što će u ovom prostoru svi mladi ljudi, naučnici, inovatori, moći da ostvare svoje ideje. Istakao bih da nam je veoma drago što NIS ima dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Gradom Beogradom koja je prerasla u strateško partnerstvo. Kompanija NIS je društveno odgovorna kompanija i realizacijom ovog projekta koji smo podržali u okviru programa Zajednici zajedno želimo da utičemo na unapređenje čitave zajednice. Na kraju bih svim korisnicima ovog prostora poželeo mnogo uspeha u radu i mnogo kreativnih ideja koje će ovde pretočiti u konkretna dela“.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo  što u ime grada Beograda mogu da vam se obratim i da podsetim da je program Zajednici zajedno program koji kompanija NIS radi sa lokalnom samoupravama u više gradova na teritoriji republike Srbije. Grad Beograd je u ovom programu već nekoliko godina unazad i mi smo izuzetno zadovoljni kako se odvija ta naša saradnja. Ovaj prostor će pružiti šansu velikom broju ljudi koji imaju talenat, imaju ideju da to realizuju. Očekujemo puno stvari iz ovog projekta, iz ovog prostora i, naravno, nastavljamo sa kompanijom NIS saradnju i uvereni smo da će Zajednici zajedno dati još mnogo velikih i kvalitetnih projekata, na ponos našeg grada i Srbije“, izjavio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika grada Beograda.

Mejkers spejs je deo Centra za promociju nauke koji predstavlja otvorenu laboratoriju za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja. Sa preko 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova.

„Uz finansijsku pomoć NIS-a, putem konkursa Zajednici zajedno, kao i uz pomoć Grada Beograda i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, danas otvaramo prvu laboratoriju ovakve vrste u Srbiji. Svi znate da ideje imaju veliku vrednost i da ako jedno društvo želi da bude napredno mora da radi na njihovoj realizaciji. Mejkers spejs je osmišljen da bude prostor u kojem će kreativci moći da svoje ideje pretoče u nešto realno. Nadam se da će ovaj prostor biti samo prvi u nizu, jedna vrsta inkubatora inovacija“, izjavio je Jovan Trifunović, vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...