Stručni skup: Ugalj – osporavani energent

Internet portal Balkanmagazin iz Beograda i Javno preduzeće Elekroprivreda Srbije pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije organizuju stručni skup „Ugalj – osporavani energent”.

Balkanmagazin, internet portal iz Beograda i Javno preduzeće Elekroprivreda Srbije pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije organizuju stručni skup „Ugalj – osporavani energent”. 

Termin: 5. avgust 2016. godine od 10 do 14 h (okupljanje učesnika od 9,30 h)

 Mesto: Press centar, Knez Mihailova 6/3, Beograd

      

                                    MRE                     EPS

Danas Srbija prozivodi 70 odsto električne energije iz uglja. Ugalj je, pored ogrevnog drveta osnovni energent i za mnogobrojna domaćinstva u Srbiji koja individualno rešavaju pitanje grejanja tokom zime. Ugalj je danas prokazan kao energent koji najviše zagađuje životnu sredinu.

Niko ne spori da treba smanjiti efekte korišćenja uglja na životnu sredinu ali je činjenica i da svi energetski izvori i postrojenja imaju veći ili manji uticaj na okolinu, tako da ne postoji ekološki potpuno čist izvor energije.

U rudarskom sektoru na eksploataciji uglja, na površinskim kopovima rudarskih basena Kolubare i Kostolca, u jamskim rudnicma ali i u rudnicima uglja u drugim zemljama regiona rade desetine hiljade rudara. Desetinama hiljada broje se zaposelni i u pratećim industrijama. Zato je socijalna komponenta ove grane privrede ogromna.

JP EPS otvara se nove kopove u Kolubari i Kostolcu ali, istovremeno i radi na smanjivanju efekata korišćenja uglja na životnu sredinu. Nove tehnologije su te koje nude nova rešenja za ekoločki čistiju eksploataciju i korišćenje uglja kao energenta. One treba da doprinesu da rudarstvo i dalje bude osnov za privredni napredak i razvoj zemlje a rudari da rade u boljim uslovima.

Teme i govornici:

- Šta država čini da eksploatacija i sagorevanje uglja ne budu najveći zagađivač –  Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije - POTVRĐENO

- Kako se rešava problem narušavanja prirodnog okruženja tokom proizvodnje i prerade uglja - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije

- Šta JP EPS čini po pitanju proizvodnje još čistije električne energije u termosektoru - Slobodan Mitrović, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja u JP EPS - POTVRĐENO

- Značaj energetskog ptencijala uglja za Elektroprivredu Crne Gore – dr Ratomir Stanić, tehnički direktor Rudnika uglja AD Pljevlja

- Da li je ugalj energent koji najviše zagađuje životnu sredinu? – Prof. dr Vladimir Pavlović, predsednik Komiteta za za površinsku eksploataciju uglja Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije - POTVRĐENO

- Ugalj – osporavani energent – dr Svetomir Maksimović, Rudarski institute – POTVRĐENO

- Šta Srbija i elektroprivrede u regionu treba da urade da bi ispunile direktivu o velikim ložištima?

- Mogu li regionalne elektroprivrede lako da zamene termoelektrane na ugalj kapacitetima koji troše neki drugi emergent?

Ostali učesnici:

- Predstavnici regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora mašinogradnje, proizvođači opreme za rudnike i termoelektrane.

- Predstavnici naučne zajednice, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja.

- mediji

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazin

Posle uvodnih izlaganja predviđena je diskusija

Napomena: Predviđeno je učešće na skupa samo po pozivu. Molimo Vas da potvrdite svoje učešće.

Tel: +381 11 3244 552, +381 11 3245 503 or e-mail:  redakcija@balkanmagazin.net


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...