Nafta i gas

Azija glavni kupac iranskog "crnog zlata"

Velike azijske države glavni su kupci iranske nafte, a prodaja nafte u EU predstavlja tek petinu izvoza "crnog zlata" iz Islamske Republike.

Iran preti prekidom prodaje i drugim evropskim zemljama

Iran će prekinuti prodaju nafte i drugim evropskim zemljama, a ne samo Francuskoj i Velikoj Britaniji, ukoliko Evropa nastavi da se "neprijateljski ponaša" prema Teheranu, rekao je u ponedeljak a Ahmad Galebani, predsednik iranske državne naftne kompanije NIOC.

U Bugarskoj gorivo skuplje nego 2008.

Zbog poskupljenja goriva na međunarodnom tržištu cene dizela i benzina su i u Bugarskoj prevazišle rekord iz 2008. godine. Za litar dizela potrebno je izdvojiti 2,7 bugarskih leva dok za litar benzina 2,57

Ugovor o smederevskoj rafineriji na doradi

Rafinerija ponovo pred odbornicima verovatno početkom marta. ”Komiko ojl” prihvatio 13 primedbi vladajućeg Pokreta za Smederevo

Embargo na izvoz iranske nafte mogao bi ubrzati zatvaranje rafinerija

U Italiji je već pet rafinerija suočeno s rizikom zatvaranja, a u Evropi čak 70, rekao je Piero De Simone, glavni direktor Unione Petrolifera, a švajcarski Petroplus, najveći nezavisni evropski lanac rafinerija, planira da proglasi stečaj

Konzum u martu otvara prvu benzinsku pumpu

Konzum je sve bliže realizaciji biznisa benzinskih pumpi uz svoje trgovačke centre. Prvu benzinsku pumpu otvoriće početkom marta ispred Super Konzuma na Donjim Sveticama u Zagrebu

Iran zavrće slavine, EU ne popušta

Dan nakon što je Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku, cene sirove nafte su na azijskom tržištu skočile na devetomesečni maksimum od 105 dolara za barel.

Moskva i Pariz grade novi gasovod?

Moskva i Pariz mogli bi da pokrenu projekat gradnje novog gasovoda od Rusije prema Evropi kako bi ispunili rastuće zahteve zemalja EU, saopšteno je danas iz Gasproma.

Grčka treba da traži naftu

Duboka ekonomska kriza u kojoj se našla Grčka trebalo bi da natera zemlju da počne da traži gas i naftu ispod mora, poručio je predsednik grčke opozicione partije Nova demokratija, Antonis Samaras.

Evropsko tržište gasa u krizi

Nedavne dugotrajne niske temperature u Evropi treba da budu upozorenje da je evropsko gasno tržište u sistemskoj krizi, rekao je Aleksandar Medvedev, potpredsednik ruskog Gasproma.