Biodizel iz Pančeva osvaja Bugarsku

BM

Za manje od četiri meseca NIS je u Rafineriji nafte Pančevo osposobio kapacitete za proizvodnju evrodizela namešanog sa biodizelom i spreman je za izvoz ovog goriva na tržište EU. Evrodizel B-7 prvo će probati vozači u susednoj Bugarskoj a u Srbiji 2015. godine.

Naftna industrija Srbije je počela da izvozi prve količine evrodizela namešanog sa biodizelom, koje su proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo. Za prve kupce u Bugarskoj je spremno oko 500 tona novog proizvoda pod nazivom evrodizel B-7. Ovaj derivat je evrodizel sa određenim procentom biokomponente (biodizel) u skladu sa EU standardom, navedeno je u saopštenju NIS-a.

U Rafineriji nafte Pančevo NIS je za manje od četiri meseca osposobio kapacitete za proizvodnju evrodizela namešanog sa biokomponentom. Na taj način je kompanija ispunila zahteve Evropske unije za obaveznim udelom goriva iz obnovljivih izvora energije čime je omogućen izvoz ovog derivata na tržište Evropske unije.

„Završetkom ovog projekta NIS ide u susret direktivi Evropske unije za minimalne udele biodizela i ostalih obnovljivih goriva na sopstvenom tržištu, u skladu sa zahtevima prvog Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije. Ovaj dokument predviđa da namešavanje biodizela sa evrodizelom u Srbiji započne u 2015. godini, kada će se ovakav derivat naći na domaćim benzinskim stanicama“, izjavila je Stanka Leskovac, direktor Sektora za analizu i istraživanje tržišta NIS.

U izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih instalacija za namešavanje, rekonstrukciju tri rezervoara, kao i kupovinu potisnih pumpi i laboratorijske opreme NIS je uložio 580 miliona dinara.

Proizvodnja goriva sa biogorivom ima ekološki aspekt, s obzirom na to da dodatno utiče na zaštitu životne sredine, ističu u NIS-u.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...