Amerikanci i Kinezi investiraju u Smederevu

Izvor:   Tanjug

U toku ove godine očekuje se početak izgradnje rafinerije u Smederevu, gde će biti zaposleno oko 550 radnika, a u koju će američki Komiko Oil inestirati 250 milona dolara. Lokalne vlasti Smedereva razgovaraju i sa potencijalnim investitorima iz Kine, koji bi investirali u izgradnju nekoliko fabrika u tom gradu.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izjavio je da se u toku godine očekuje početak izgradnje rafinerije u koju će američki konzorcijum Komiko Oil uložiti 250 milona dolara.

Gradonačelnik Umičević je za Tanjug naveo da će u rafineriji biti zaposleno oko 550 radnika dok će na poslovima izgradnje, koja će trajati tri godine, biti angažovano više od 2.000 radnika, što je, kako je rekao, perspektiva i za građevinsku operativu.

Krajem aprila u Smederevu je potpisan ugovor o izdavanju 113 hektara zemljišta u zakup na 99 godina kompaniji Komiko za izgradnju rafinerije. Umičević je naglasio da taj projekat ima veliki značaj za privredu i energetiku Srbije kao i da je to velika razvojna šansa za grad Smedevo jer će se, pored otvaranja novih radnih mesta, u lokalnu kasu sliti značajna sredstva od zakupa i naknada za uređenje.

Rafinerija košta 600 miliona dolara

Kako je planirano, u rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima Evropske unije i većina derivata biće namenjena izvozu. Odgovarajući na primedbe nekih energetskih stručnjaka da je 250 miliona dolara malo za izgradnju rafinerije, Umičević je objasnio da taj novac pokriva samo izgradnju rafinerije, ali ne opremu i tehnologiju.

„Ono što je najskuplje, sama tehnologija i proces može da dođe u zonu rafinerije za samo jedan dolar. Oprema dolazi kao investicioni ulog, ali ne kroz finansijski iznos, jer to ne gradi država Srbija. Stvar je investitora kako će pokazati cenu učesća, odnosno, kako će iskazati tu investiciju,“ kazao je Umičević.

Kompletno postrojenje ne može da se izgraditi za 250 miliona dolara, ali može za 500 do 600 miliona dolara, rekao je Umičević i podsetio da je 21. aprila u Smederevu na površini većoj od 100 hektara otvorena Slobodna zona, koja treba da omogući ekonomsku stabilizaciju tog kraja i otvaranje novih radnih mesta.

Kinezi bi da grade fabrike u Smederevu

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će Smederevo uskoro postati veliko gradilište i istakao da, pored već započetih investicija, ima dosta zaintresovanih investitora. Lokalne vlasti Smedereva razgovaraju o dolasku potencijalnih investitora iz Narodne Republike Kine koji bi izgradili nekoliko fabrika u tom gradu.

„Sa potencijalnim investitorima iz Kine pregovaramo o mogućnosti izgradnje tri fabrike, za sklapanje rashladnih uređaja, za proizvodnju pločica i za štampanje krojenih tekstila,“ objasnio je gradonačelnik Umičević.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...