Slede kapitalna ulaganja u energetiku

Izvor:   Tanjug

Planiramo da u narednih četiri do pet godina u elektroenergetiku uložimo oko devet milijardi evra, u naftnom sektoru u naredne tri godine oko 1,5 milijardu evra, a očekuju se i velike investicije u gasnom sektoru, najavio je savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić i dodao da su energetske kompanije tokom prošle godine ostvarile bolje poslovne rezultate nego ikada.

Srbija je u protekle tri, četiri godine u sektor energetike uložila oko tri milijarde evra, izjavio je savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić na otvaranju konferencije Održiva energija za održivu budućnost najavljujući da će taj investicioni ciklus biti nastavljen i u narednim godinama.

„Planiramo da u narednih četiri do pet godina u elektroenergetiku uložimo oko devet milijardi evra, a u naftnom sektoru u naredne tri godine oko 1,5 milijardu evra. Očekuju se velike investicije u gasnom sektoru. Krajem ove godine treba da počne realizacija jednog od najvećih energetskih projekata, izgradnja gasovoda Južni tok, koji će biti kapacita oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje kroz Srbiju. Ove godine biće završen i kapitalni remont rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu i zaključno sa tim investicijama u naftnom sektoru Srbije iznosiće oko milijardu evra,“ rekao je Škundrić i naveo da je NIS lane imao profit od 400 miliona evra, a EPS oko 270 miliona evra.

Škundrić tvrdi da je energetski sektor prošle godine imao proizvodni rast od oko tri odsto, da je broj zaposlenih porastao i da su energetske kompanije ostvarile bolje poslovne rezultate nego ikada.

„U oblasti energetike uspostavljena su strateška partnerstva sa mnogim zemljama sveta, kao što su Rusija, Kina, Italija, Kanada... U narednom periodu potrebna su nam kapitalna ulaganja u energetici, koja treba da doprinesu i ukupnom privrednom preporodu zemlje,“ rekao je Škundrić komentarišući da je „energetska zavisnost Srbije ispod prošečne zavisnosti u odnosu na zemlje EU jer se energetska sigurnost Srbije zasniva, prvenstevno, na proizvodnji lignita i hidropotencijalu.“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...