Rusija povećala isporuke nafte uprkos sankcija

ML

U martu je ruski izvoz nafte bio najviši od aprila 2020. tj za poslednje tri godine ali prihodi su znatno manji nego prethodne godine
(ilustracija, U prošlom mesecu Rusija je povećala isporuke nafte za 600 hiljada barela dnevno a Indija je zamenila Kinu na mestu najvećeg kupca ruske nafte)

Uprkos zapadnim sankcijama, u martu je porastao ruski izvoz nafte na najviši nivo od aprila 2020. tj za poslednje tri godine. Prihodi Rusije od prodaje nafte su, međutim, u poređenju s prošlom godinom - naglo pali. To je javila  u svom najnovijem redovnom mesečnom informativnom izveštaju Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U prošlom mesecu Rusija je povećala isporuke nafte za 600 hiljada barela dnevno tj na 8,1 miliona barela dnevno. Novina je i to što je Indija zamenila Kinu na mestu najvećeg kupca ruske nafte.

Ali, ni veći izvoz nije pomogao Rusiji da pokrije manjak u prihodima mada su u martu prihodi bili veći nego u februaru za milijardu dolara tj porasli su na 12,7 milijardi dolara ali je taj prihod u odnosu na prošlu godinu manji za čak 43 procenta.

IEA navodi, takođe, da do kraja godine očekuje pad svetskih isporuka nafte za oko 400 hiljada barela dnevno. Agencija istovremeno ukazuje na očekivani rast produkcije u zemljama izvan OPECplus za oko jedan milion barela dnevno, počev od marta, dok se u grupi OPECplus  beleži pad za oko 1,4 miliona barela dnevno. (OPECplus obuhvata Organizaciju zemalja-izvoznika nafte i njene saveznike na čelu s Rusijom).  

Svetska tražnja nafte ove godine porašće, kako se predviđa, za oko dva miliona barela dnevno tj na rekordnih 101,9 miliona barela dnevno, predviđa IEA. Kupovine iz Kine učestvuju sa oko 90 procenata u ovom rastu. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...