Profit američkih naftnih kompanija veći nego ikad: Da li će ipak biti uvedeni porezi za superprofitere?

Priredila N.J.

Prema Bajdenovom predsedništvu, „skandalozno je da je Exon ostvario nove rekordne profite dok je američki narod primoran da plaća visoke cene na pumpama zbog invazije Vladimira Putina“, prenosi Bi-Bi-Si
(ilustracija, Ekološki aktivisti 31. januara pored Šelove platforme u blizini kanarskih ostrva nose natpis: „Prestanite da bušite, počnite da plaćate“)

Godišnji profiti najvećih naftnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama veći su nego ikad prenosi pariski Kurie Enternasiona u svom pregledu medija.

Dnevnik Vašington post objavljuje da to izaziva kritike u ovo vreme energetske krize i vanredne situacije sa klimom.

Profitni rekordi naftaša

ExxonMobil je u utorak, 31. januara, objavio profit od 55,7 milijardi dolara za 2022. godinu, „čime je premašio prethodni rekord od 45 milijardi dolara u 2008.“, piše američki dnevnik. Chevron je takođe srušio sopstveni profitni rekord, najavljujući 27. januara zaradu od 36,5 milijardi dolara za prošlu godinu.

Ove „spektakularne“ brojke mogu se objasniti kombinacijom faktora „koji su povećali potražnju prošle godine, a u velikoj meri su povezani sa ratom u Ukrajini“. Sankcije uvedene Rusiji poremetile su energetsko tržište koje je lišeno izvoza ruskog gasa i nafte. Posledica toga je da su sve cene „istovremeno porasle“, dodaje Vašington post. Za veleprodajne kupovine, kao i za potrošače na kraju lanca, to povećava troškove života.

Exxon je u velikoj meri „iskoristio rastuće cene nafte da povrati svoj status najuspešnije američke kompanije i izbrisao milijarde dolara gubitaka nastalih tokom pandemije“, primećuje The Wall Street Journal. „Prestiže najveće banke, tehnološke gigante i proizvođače vakcina“.

"Samo Guglova matična kompanija Alfabet trebalo bi da pokaže bolje rezultate" za prošlu godinu, ocenjuje WSJ.

Cene energije su, međutim, koristile čitavoj industriji u Sjedinjenim Državama, od operatera cevovoda preko operatera naftnih bušotina do aktivnosti hidrauličkog bušenja, navodi list. Indeks akcija na Volstritu za energetski sektor porastao je 37% tokom jedne godine, dok je S&P 500, o 500 najvećih američkih kompanija, pao, „za 9% u istom periodu“.

Kritike iz Bele kuće i od ekoloških aktivista

Da li je energetska kriza previše koristila američkim naftnim gigantima? U svakom slučaju, ovo je zamerka koju je formulisala Bela kuća. Naftne kompanije "nastavljaju da sipaju neočekivani profit u džepove svojih rukovodilaca", rekao je portparol u utorak (31. januara). Prema Bajdenovom predsedništvu, „skandalozno je da je Exxon ostvario nove rekordne profite dok je američki narod primoran da plaća visoke cene na pumpama zbog invazije Vladimira Putina“, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovi izuzetni rezultati ponovo pokreću i pojačavaju ideju o porezu na energetski superprofit, koji sprovode određene zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, podsećaju britanski mediji.

Exxon je naširoko "kritikovao" ovakvu meru koju smatra "kontraproduktivnom" i podneo krajem decembra žalbu protiv Evropske unije "zbog njenog novog poreza na superprofit".

Nije samo Bela kuća ta koja osuđuje profitiranje od naftnih tankera. Ujutro u utorak, 31. januara, četiri aktivista organizacije Greenpeace „ukrcala su se na plutajuću naftnu platformu Shell“ na severu Kanarskih ostrva i razvila transparent, pozivajući anglo-holandski tanker da „prestane sa bušenjem“ i „počne sa plaćanjem“, prenosi britanski dnevnik The Guardian. To je način da se „mirno protestuje protiv razaranja klime u svetu 'koje su izazvali Šel i svi industrijalci fosilnih goriva, a da oni ne plate ni centa za gubitke i štete'”, primećuje britanski dnevnik.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...