Rusija spremna za isporuke gasa preko gasovoda Jamal

ML

Trgovina sa evropskim zemljama nikad se nije sasvim zaustavljala. Rusija je, na primer, ove godine znatno povisila svoje isporuke tečnog gasa Evropi
(Aleksandar Novak, zamenik premijera Ruske Federacije)

Ruski premijer Aleksandar Novak šokirao je, kako javlja TASS, zapadni svet izjavom da je Moskva spremna da obnovi isporuke zemnog gasa u Evropsku uniju preko gasovoda Jamal-Evropa.

"Danas možemo sa sigurnošću reči da potražnja za našim plinom traje i dalje. Evropu zato smatramo i dalje za potencijalno tržište za naše proizvode", izjavio je Novak za rusku agenciju.

On je potom dodao da se trgovina sa evropskim zemljama nikad nije sasvim zaustavljala. Rusija je, na primer, ove godine znatno povisila svoje isporuke tečnog gasa Evropi.

"Za prvih 11 meseci 2022. isporučili smo Evropi 19,4 milijardi kubnih metara LNG. Očekujemo da će do kraja godine biti 21 milijarda", dodao je on.

Gasovod Jamal-Evropa dovodio je ovo ključno gorivo iz Rusije u Poljsku i Nemačku preko Belorusije, s kapacitetom od 33 mlrd kubnih metara godišnje. Ali, posle izbijanja rata u Ukrajini, Zapad je doneo ekonomske sankcije protiv Rusije pa je tok gasovoda u maju zaustavljen. Zbog svega toga dramatično je poskupeo gas u Evropi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...