Rusija pregovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o gasnoj uniji

ML

Nije precizirano kako bi ova unija funkcionisala i u kojoj se fazi nalazi njeno stvaranje
(ilustracija, Mreža gasovoda iz Rusije prema Kini koja povezuje Turkmenistan, Kazahstan i Uzbekistan)

Rusija pregovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o stvaranju tkz gasne unije koja bi podržala isporuke gasa iz ove tri zemlje u zemlje sveta, među njima i Kinu. O tome, pozivajući se na izjavu ruskog vicepremijera Aleksandra Novaka, informiše ruska agencija Interfaks (Interfax). Novak, ipak, nije precizirao kako bi ova unija funkcionisala i u kojoj se fazi nalazi njeno stvaranje.

putin-tokajev-s

Predsednici Putin i Tokajev u Kremlju 28. novembra

Portparol kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin predložio stvaranje ove unije na jučerašnjem sastanku s Tokajevim. Međutim, više detalja o tome nije dosad saopštila ni kazaška strana.

Rusija je veliki izvoznik gasa dok Uzbekistan i Kazahstan ga zasad, uglavnom, proizvode onoliko koliko i troše. Obe ove zemlje su sa Rusijom povezane gasovodom a kroz njih prolazi i ruski gasovod za Kinu. Njime se transportuje i gas iz Turkmenistana u Kinu. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...