Mediji o energetskoj krizi: Ruska nafta i dalje stiže u Veliku Britaniju

Priredila N.J.

“Ruska nafta i dalje stiže u britanske luke“
(ilustracija, Najveća ruska naftna luka na Baltiku, krajnja tačka baltičkog sistema cevovoda. Nalazi se na kopnu Bjorkonsundskog moreuza Finskog zaliva Baltičkog mora, 5 km jugoistočno od grada Primorska)

Uoči zabrane uvoza ruske nafte u Veliku Britaniju, od 5. decembra, desetine pošiljki nafte nastavljaju da pristižu u britanske luke. Najčešće je na deklaraciji izostavljeno da dolazi iz Rusije, navodi Sandej tajms, a prenosi francuski Kurie Enternasional.

U maju 2022, teret nafte napustio je rusku luku Tuapse, na Crnom moru. Nekoliko nedelja kasnije, nafta je stigla na odredište: Imingem, na severoistočnoj obali Engleske.

„Međutim, primećuje Sandej Tajms, prema zvaničnoj statistici, u junu ove godine nije bilo uvoza ruske nafte. I to bez kršenja pravila o prijavljivanju.”

 https://www.thetimes.co.uk/article/210c6b3a-683f-11ed-bcd8-599592d95f22?shareToken=5be539f28d45204dd045ebe646e85fcb

Ovakva statistika je moguća zato što je između 6. maja i 4. juna tovar prebačen na drugi brod iz grčke luke Kalamata. Učestalost ove vrste operacija, koju Iran i Venecuela već koriste da zaobiđu embargo, „naglo je porasla od početka rata u Ukrajini“, u kontekstu sankcija i bojkota ruskih proizvoda, precizira londonski nedeljnik. Tako pomešanu sa drugim buradima, naftu je teže identifikovati.

Rupa u britanskom zakonodavstvu omogućava da se tragovi još više zamagle.

„Dok sve informacije o poreklu prikuplja carina Ujedinjenog Kraljevstva, poreklo uvoza je zvanično utvrđeno preko zemlje otpreme, a ne zemlje u kojoj je roba proizvedena“, piše Sandej Tajms. Kontejner sa robom proizvedenom u Kini, koju je nemačka kompanija izvezla u Veliku Britaniju, na primer, može biti označen kao nemački.

Detaljna studija podataka koje su dale vlasti omogućila je novinaru Laith Al-Khalafu da od marta identifikuje 39 pošiljki nafte koje su došle iz Rusije, ali su klasifikovane kao da dolaze iz druge zemlje, često Holandije, Belgije ili čak Francuske.

Vrednost ovih pošiljki dostiže oko 200 miliona funti (230 miliona evra), dok je ukupan ruski uvoz nafte u istom periodu iznosio 778 miliona funti (893 miliona evra).

Uvoz ruske nafte u Veliku Britaniju postaje ilegalan od 5. decembra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...