Poljacima skup ruski gas

Izvor:   UPI

Poljski PGNiG Međunarodnom sudu tužio “Gasprom” tražeći da im Rusi odobre popust od 10 odsto za gas koji kupuje od ove kompanije. Varšava saopštila da će pokušati ruski gas da nadomesti razvojem eksploatacije domaćeg gasa iz škriljaca

Poljska kompanija PGNiG podnela je tužbu Međunarodnom sudu, zahtevaći da “Gasprom” smanji cenu gasa za 10 odsto. Ova kompanija za svakih 1.000 kubnih metara gasa, kojih dobija od ove ruske kompanije, plaća 500 dolara, prenose poljski mediji, a “Gasprom” je ponudio popust nekim evropskim potrošačima, koji plaćaju oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara.

Pavel Burzinski, bankarski analitičar iz Varšave je za agenciju Blumberg rekao da postoji mala šansa da Poljska dobije popust za gas iz “Gasproma”. Prema njegovim rečima to sve zavisi od Gaspromove “dobre volje”. Burzinski je dalje rekao da Poljska ima nekoliko alternativa za prirodni gas.

Varšava je saopštila da pokušava da nadoknadi količine gasa koje dobija iz Rusije razvojem eksploatacije domaćeg gasa iz škriljaca. PGNiG za svoje potrebe uvozi oko 70 odsto gasa iz Rusije.

Američko Odeljenje za energetiku je procenilo da Poljska ima najmanje 180 biliona kubnih stopa prirodnog gasa u ležištima gasa iz škriljaca. Ove rezerve su dovoljne da se podmiri potražnja za gasom za više od 300 godina. Početkom februara američki “Ekson mobajl” je, međutim, saopštio da, prema početnim istraživanjima, u Poljskoj količine gasa iz škriljaca nisu dovoljne za komercijalnu proizvodnju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...