Profit iz oktana

Izvor:   romania-insider

OMV Petrom je tokom 2011. godine ostvario profit od oko 900 miliona evra

Rumunska naftna i gasna kompanija OMV Petrom prošle godine je ostvarila najviši neto profit do sada, 886 miliona evra, što je za 72 odsto vise u odnosu na 2010. godinu. Promet ove kompanije je iznosio 5,3 miliona evra, što predstavlja malu razliku u odnosu na rekordan promet iz 2008. godine, koji je iznosio 5,4 miliona evra. Iako je rast poslovanja tokom poslednjeg kvartala prošle godine opao promet je porastao za 17 odsto a profit za sedam odsto.

“Na 2011.godinu gledamo kao na godinu spoljnih izazova ali dobrih finansijskih rezultata i izvanrednih operativnih dostignuća. Ovaj promet je rezultat velikih investiranja, racionalnih troškova i operativnog menadžmenta ali, i povoljnih cena sirove nafte”, izjavila jeMarijana George, izvršni director Petroma.

Ovu kompaniju je prošle godine Savet za konkurenciju kaznio da plati 120 miliona evra. Bez ove naplate profit kompanije bi dostigao oko milijardu evra.

Savet za konkurenciju u Rumuniji je saopštio da će kazniti šest najvećih naftnih kompanija u Rumuniji za tri odsto od njihovog prometa za 2010. godinu za navodno pristajanje da povuku jednu vrstu gasa. Savet je 2005. godine počeo da istražuje kompanije OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip i Lukoil a istragu je nastavio 2009. godine. Pomenutih šest kompanije je, navodno, pristalo da tokom 2008. godine povuče svoje vlasništvo iz austrijskog OMV-a. Ova kompanija crpi oko 805 miliona barela nafte u Rumuniji i ima kapacitet za preradu od 4,5 miliona tona godišnje. Poseduje oko 800 benzinskih pumpi u Ruminiji, Moldaviji, Bugarskoj i Srbiji. Ministarstvo ekonomije Rumunije poseduje 20,64 odsto akcija ove kompanije. Rumunski Fond Propietatea poseduje 20,11 odsto dok Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dva odsto. Sa oko 6,2 odsto akcija kompanije trguje na Bukureštanskoj berzi, gde je njena kapitalizacija oko pet milijardi evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...