Pronalazak gasa “naduvao” akcije OMV-a i Petroma

Izvor:   Tanjug

U Rumunskom delu Crnog mora otkriveno je prvo nalazište gasa, što je izazvalo “skok” akcija “Petroma” i austrijskog OMV-a, koji kontroliše ovu rumunsku kompaniju.

Američka petrohemijska kompanija "Eksonmobil" i rumunska "Petrom" otkrile su veliko nalazište gasa u Crnom moru, čije potencijalne rezerve mogu da dostižu 84 milijarde kubnih metara, objavile su kompanije na sajtu berze u Beču.

Bušotina "Domino-1", u kojoj je gas otkriven, nalazi se u okviru bloka "Neptun" 170 kilometara udaljenom od rumunske obale. Ovaj blok istražuju "Eksonmobil" i austrijska grupacija OMV, pod čijom je kontrolom rumunska "Petrom".

U zajedničkom saopštenju kompanije ističu da otkriće, u slučaju da se potencijalne rezerve potvrde, može da postane najveći gasni projekat u istoriji postojanja OMV. U tom slučaju investicije partnera u eksploataciju nalazišta će se meriti milijardama dolara, objavio je internet sajt Lenta.ru.

Cena akcija OMV na berzi u Beču su posle saopštenja o otkriću nalazišta porasle za 3,2 odsto, a akcije "Petrom" za 5,2 procenta.

Gas se u Rumuniji do sada crpeo samo iz kopnenih nalazišta, s tim što je godišnja proizvodnja na nivou oko 2,5 milijardi kubnih metara. Godišnje potrebe te zemlje premašuju 12 milijardi kubnih metara, od kojih 9,6 milijardi se pokriva uvozom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...