Privatnici prete blokadom rafinerija

Izvor:   Politika

NIS pre dva dana povećao veleprodajne cene goriva. – Benzin i dizel od juče kod privatnika skuplji za oko četiri dinara po litru

Vlasnici privatnih pumpi okupljeni u Udruženje benzinskih stanica Srbije planiraju da cisternama blokiraju ulaz u pančevačku rafineriju ukoliko „Naftna industrija Srbije” u roku od dva dana ne povuče odluku o povećanju veleprodajnih cena goriva za oko tri dinara po litru. Za toliko su benzin i dizel morali da poskupe na privatnim pumpama, potvrdio je juče za „Politiku” Miroslav Velicki, generalni sekretar ovog udruženja.

Razlog zašto se vlasnici pumpi ozbiljno nose mišlju da izvezu cisterne na ulicu je što su, tvrdi Velicki, cene goriva u maloprodaji, odnosno na pumpama NIS-a niže nego u veleprodaji.

– Dakle, privatnici prilikom preuzimanja goriva iz rafinerije skuplje plaćaju robu nego što gaNISprodaje na svojim pumpama. Kada se na to dodaju troškovi transporta od rafinerije do pumpe, jasno je da privatnici moraju najmanje za tri dinara da povećaju svoje cene, ako ne i više da bi poslovali s nulom – kategoričan je Velicki.

Na ovaj način se stvara nelojana konkurencija i guše male pumpe koje imaju 7.000 zaposlenih. Zbog svega toga će udruženje zatražiti i pomoć antimonopolske komisije koja jasno treba da kaže da li se na ovaj način guši konkurencija, istakao je Velicki.

Da Dunav nije zaleđen, odnosno da barže mogu nesmetano da saobraćaju, niko od malih ne bi ni primetio da je NIS povećao veleprodajne cene, jer bi se gorivo uvozilo, ali ovo je sada veliki namet i na pumpe i na potrošače, jer se poskupljenju niko ne raduje.

Saša Mileusnić, direktor u privatnoj naftnoj kompaniji „Petrobart-AVIA”, podseća da ovo nije prvi put daNISima veće veleprodajne od maloprodajnih cena na svojim pumpama. Time konkurenciju tera da toči skuplje gorivo i to u času kada je promet slabiji nego ikada.

– Gorivo je na pumpama od juče već počelo da poskupljuje. Ako cene na svetskoj berzi, koje su za poslednje dve nedelje porasle za oko 50 dolara po barelu, nastave da rastu, gorivo će u Srbiji stići i do 150 dinara za litar – kaže Mileusnić.

Privatnici, dodaje, mogu da se žale i antimonopolskoj komisiji, ali da ne treba smetnuti s uma da je veleprodajna cena kodNIS-a povećana praktično iz opravdanih razloga – skok cene sirove nafte na berzi, nestabilan kurs i skuplji troškovi transporta. Pitanje je samo koliko će se ovakvo povećanje cena goriva odraziti na rast inflacije.

Ljubinko Savić, samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije, potvrđuje da će gorivo na pumpama morati da poskupi zbog povećanja veleprodajne cene NIS-a, ali da privatnici koji imaju dugoročne ugovore s NIS-om imaju popuste na velike količine, tako da ne moraju svi da povećavaju cene za iznos nove veleprodajne cene.

On dodaje da je ovo još jedan dokaz damaline mogu s velikim i damalimoraju da shvate koje su tržišne pozicijeNIS-a, te da pokušaju da rade kako i koliko mogu, ali da ne očekuju ekstrazarade, zbog čega se najčešće i bune.

On kaže da je indikativno što niko od privatnika ne pominje da je za poslednjih 15 dana tečni naftni gas, koji se 80 odsto uvozi u Srbiju, poskupeo najviše – za sedam do devet dinara, a svi primećuju kada gorivo poskupi kod NIS-a.

Bilo kako bilo, činjenica je da je od 24. januara do juče dizel u proseku poskupeo za 4,59 dinara, a evrodizel za 7,70 dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...