Gorivo u Srbiji ponovo poskupelo, Vlada najavljuje ograničavanje cena

Izvor:   Pres

Gorivo na pumpama u Srbiji od juče je skuplje dva do četiri dinara po litru, pa tako evrodizel i evropremijum koštaju oko 140 dinara, dizel D2 130 dinara, dok je cena bezolovnog benzina BMB 95 oko 137 dinara za litar

Naftaši predviđaju da će, ako se tako nastavi, cena goriva do polovine godine prešišati 160 dinara, dok će u decembru iznositi čak 200 dinara.

Dok je gorivo na pumpama sve skuplje, ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić najavljuje da se Vlada Srbije priprema da ograniči cene nafte i naftnih prerađevina. Naime, ministar je juče naveo da će to učiniti preko ograničavanja marže, kao što je urađeno sa cenama osnovnih životnih namirnica.

A najnoviji skok cena goriva u Srbiji naftaši pravdaju ekstremnim klimatskim uslovima koji su zadesili celu Evropu. U Naftnoj kompaniji Srbije kažu da su korigovali veleprodajne cene goriva za 2,5 do četiri dinara.

Veći troškovi nabavke

- Snabdevanje je otežano ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi, što je dovelo do povećanja cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu. Kao i ostale naftne kompanije,NISse zbog ovakvih vremenskih neprilika suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva. Zbog nastalog leda došlo je do prekida najrentabilnijeg rečnog saobraćaja u Srbiji preko reke Dunav, koji je glavni transportni centar za distribuciju goriva u Evropi. Transport je preusmeren na železnički i auto-saobraćaj, što je dodatno poskupelo i usporilo već otežano snabdevanje - kažu u NIS-u, i dodaju da je i prevoz robe cisternama sa prikolicom zabranjen iz bezbednosnih razloga.

U NIS-u ističu da stanje dodatno otežava činjenica da jeIranu pojedinim zemljama u Evropi obustavio isporuku nafte.

- Svi ovi faktori uticaće na cenu naftnih derivata u maloprodaji. NIS cene formira u skladu sa tendencijama na regionalnom tržištu goriva - navode u NIS-u.

U „Helenik petroleumu" kažu da su podigli cene za oko tri do četiri dinara, i da su razlozi slični. Sa druge strane, u OMV-u nisu hteli da spekulišu o cenama.

Previsoke dažbine

Miroslav Velicki iz Udruženja benzinskih stanica Srbije navodi da bi već za desetak dana cena evrodizela na nekim pumpama mogla da skoči i na 150 dinara.

- Očekujem da će nafta i dalje da poskupljuje, mada to najviše zavisi od ponašanja Izraela i Amerike prema Iranu. Sumnjivo je štoIrankupuje ogromne količine čelika, kao da se sprema za rat. Dakle, kuva se nešto veliko, što obični građani ne primećuju - ističe Velicki.

Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica kaže da će polovinom godine gorivo koštati više od 160 dinara za litar.

- Gorivo je poskupelo zbog sirove nafte. Ali, treba podsetiti da je sada cena sirove nafte oko 100 dolara, dok je u junu 2008. godine bila 140 dolara, pa su cene goriva opet bile niže. Maloprodajne cene su velike jer je država nametnula previsoke dažbine. A trebalo bi da zbog sve skuplje nafte država smanjuje akcize. Ako se nastavi ovakav trend, polovinom godine će cena goriva skočiti na 160 dinara, a u decembru i na 200 dinara za litar - smatra Rakić.

Razlozi poskupljenja nafte i derivata

- Povećani troškovi zbog otežanog snabdevanje usled nevremena

- Povećana potražnja nafte na svetskom tržištu izazvana jakom zimom

- Obustava nekih isporuka nafte iz Irana ka Evropi

- Nestabilna politička situacija i potencijalni rat u Iranu

- Cena nafte skočila jer je odobrena nova tranša pomoći Grčkoj


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...