Gorivo skuplje dva do pet dinara

Izvor:   Novosti

Za litar goriva vozačima u Srbiji od sada potrebno dva do pet dinara više. Tek prvi talas povećanja cena, a novi se očekuje već narednih dana

Gorivo je u sredu poskupelo u veleprodaji Naftne industrije Srbije, a skoro istovremeno su pojedine naftne kompanije koje snabdevaju naše tržište povećale i cene u maloprodaji i to od dva do pet dinara po litru.

Ovo je, kažu analitičari, samo prvi talas poskupljenja izazvan ledom na Dunavu, dok će drugi, zbog skoka cena sirove nafte na svetskim berzama, prouzrokovane situacijom oko Irana, uslediti vrlo brzo.

- Gorivo na pumpama je poskupelo zbog povećanja troškova nabavke derivata - kaže predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić, uz ocenu da je to poskupljenje bilo očekivano s obzirom na to da je u većini evropskih zemalja gorivo i ranije poskupelo.

Veleprodajna cene dizela D2 kod NIS povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara, naveo je NIS u saopštenju dostavljenom medijima.

-NIS se zbog vremenskih neprilika, kao i ostale naftne kompanije u Evropi, suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva - ističe se u saopštenju ove kompanije. - Zato smo bili prinuđeni da korigujemo cene derivata.

Ipak, u sredu je na benzinskim stanicama NIS gorivo zadržalo prethodnu cenu. Na njihovim pumpama dizel D2 koštao je u sredu 128 dinara za litar, evrodizel 138,9, BMB 95 - 134,8, a evropremijum BMB 95 140 dinara.

Kod drugog najvećeg snabdevača srpskog tržišta naftnim derivatima, „Lukoila“ premijum BMB i evropremijum BMB 95 su poskupeli za jedan dinar po litru, evrodizel za 1,5 dinara, a dizel D2 za 2,5 dinara po litru. Novu cenu ima i autogas TNG, veću za jedan dinar, dok cena ulja za loženje nije promenjena.

Najveće „korekcije“ bile su na benzinskim stanicama EKO gde je litar evrodizela i evropremijuma BMB 95 u sredu koštao i 144,90 dinara po litru! Litar evrodizela na benzinskim stanicama OMV staje 139,9, dizel D2 se prodaje za 129,9 , evropremijum BMB 95 je 140,9, a običan bezolovni benzin je 136,9 dinara.

Dodatni troškovi

Zbog prekida najrentabilnijeg, rečnog saobraćaja u Srbiji, rekom Dunav, stopirano je dopremanje uvoznih derivata, što je dodatno smanjilo raspoložive količine ovih derivata na tržištu Srbije. Transport je preusmeren na železnički i auto-saobraćaj, pa je i to poskupelo i usporilo već otežano snabdevanje. Troškovi NIS su povećani, tvrde u ovoj kompaniji, i u preradi goriva, jer veoma niske temperature zahtevaju posebne tehnološke procese i dodavanje aditiva pre isporuke robe na tržište.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...