Nemačka će 2023. potrošiti na regulaciju cena energije "fantastičnih" 83 milijarde evra

ML

Za gas i daljinsko grejanje potrošačima će se u decembru platiti mesečne akontacije, a od početka nove godine biće i za privredu, a za domaćinstva od marta, regulisane cene
(ilustracija, Može se, međutim, očekivati da će, s obzirom na pretpostavljene lošije ekonomske rezultate, zaduživanja biti veća ili će primanja iz budžeta biti niža)

Nemačka namerava da iduće godine utroši, kako je već komentarisano u ovdašnjoj štampi, "fantastičnih" 83 milijarde evra na regulaciju cena energije za domaćinstva i privredu. O tome piše nemačka agencija DPA, pozivajući se na privredni plan saveznog Ministarstva finansija. Ova zemlja je, inače, reagujući na visoke cene energije, već osnovala fond od čak 200 milijardi evra iz koga će finansirati kompenzacione mere u ovoj i idućoj godini.

Od Nove godine uvodi se za domaćinstva i preduzeća takozvana kočnica cena na troškove za električnu energiju. Za gas i daljinsko grejanje potrošačima će se u decembru platiti mesečne akontacije, a od početka nove godine biće i za privredu, a za domaćinstva od marta, regulisane cene.    

O kompenzacijama visokih cena za gas i električnu energiju i grejanje pre nedelju dana dogovorio se savezni kancelar s pokrajinskim predsednicima vlada. Delimično, ove kompenzacije će se platiti iz poreza na vanredne dobiti koje energetske firme imaju, zahvaljući porastu cena energije. Parlament je već ovlastio vlade da se mogu i zadužiti radi regulacije cene energije.

Prema DPA, iz predloga Ministarstva finansija još se ne može izračunati koliko će novca ministar finansija Kristijan (Christian) Lindner morati da pozajmi za ove svrhe. Može se, međutim, očekivati da će, s obzirom na pretpostavljene lošije ekonomske rezultate, zaduživanja biti veća ili će primanja iz budžeta biti niža. A samo na kamatama starih dugova Nemačka će u idućoj godini morati da plati 38 milijarde evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...