Cena gasa pašće uskoro za najmanje 30 posto

ML

Pad cene gasa izazvan je, pre svega, time što su rezervoari gasa pred zimu puni

Evropske cene zemnog gasa u narednih nekoliko meseci pašće za najmanje oko 30 posto, jer je na tržištu dovoljna ponuda ovog goriva, saopštila je u svojoj najnovijoj prognozi kompanija Goldman Saks (Goldman Sachs). Na leto iduće godine cene će opet skočiti.

Na virtuelnom tržištu u Holandiji (TTF) cena se prekjuče kretala oko 120 evra za megavatčas. Goldman, međutim, očekuje da će cena u prvom kvartalu iduće godine pasti čak na oko 85 evra za megavatčas, upozorava Rojters. 

To će biti ogromna promena u odnosu na avgust ove godine. Tada su, naime, cene gasa usled rata u Ukrajini i potonjeg pritiska na cene energije u Evropi pale ne dosad rekordni nivo od 340 evra za megavatčas.

Pad cene gasa izazvan je, pre svega, time što su rezervoari gasa pred zimu puni. Temperature su tokom jeseni bile osetno više od proseka pa je početak intenzivnijee potršnje gasa okasnio pa je došlo do previsokih rezervi tečnog gasa (LNG).

Prema najnovijim izveštajima, na istovar tečnog gasa čeka čak 60 plovila. Prema najnovijim podacima, evropski rezervoari gasa su već puni sa oko 94 posto kapaciteta.

Uprkos optimizmu u pogledu cene u bliskoj budušnosti, koje mogu delimično da smanje povećane troškove u širokoj potrošnji, na evropske vlade jača pritisak da osiguraju isporuke gasa i u srednjeročnom periodu. Zbog toga analitičari Goldman Saksa očekuju da će iduće godine u leto cene gasa opet visoko skočiti pa bi do kraja jula mogle da budu na oko 250 evra za megavatsat.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...