Protesti zbog cena gasa i naftnih derivata u Bugarskoj

Izvor:   novinite.com

DSB, bugarska desničarska stranka protestvuje zbog astronomskih cena naftnih derivata a traži i da Bugarska, poput nekih evropskih zemalja u pregovorima sa Gaspromom izdejstvuje nižu nabavnu cenu gasa za 10 odsto (foto: Neftohim Burgas - jedina bugarska rafinerija)

Bugarska desničarska stranka DSB zatražila je da Vlada u Sofiji odmah započne pregovore sa ruskim gasnim gigantom Gasprom o promeni cena gasa. Protestvujući zbog najnovijeg poskupljenje benzina i dizela u maloprodaji ova opoziciona partija traži da poslanici proglase da je država odustala od obavljanja svojih dužnosti po pitanju poslovanja rafinerije Lukoil Neftohim u Bugarskoj.

Dimitar Bačvarov iz DSB-a tvrdi da bi Bugarska mogla da od Gasproma zatraži pojeftinjenje gasa za najmanje 10 odsto, što su već postigle četiri evropske države, od kojih su neke članice EU.

Dimitar Bačvarov
Dimitar Bačvarov

Gasprom je u petak, u okviru dugoročnih ugovora, odobrio smanjene cene gasa za evropske partnere za 10 odsto. U tu grupu spadaju francuski GDF Suez, nemački Wingas, slovački SPP i turski Botos.

„Tržište u Evropi već funkcioniše u skladu sa novim osnovnim parametrima i novim cenama. Vlada, takođe, treba da iskoristi ideje za pojeftinjenje gasa u Bugarskoj, jer su one u osnovi lanca poskupljenja drugih proizvoda“, izjavio je poslanik DSB-a.

Komentarišući cene tečnih goriva u Bugarskoj Bačvarov je rekao da su tarife dostigle istorijski vrhunac i da ne odgovaraju istorijskom maksimumu cena sirove nafte. Bačvarov je naglasio da sedam evropskih zemalja plaća dizel po nižoj ceni od Bugarske. Poslanik DSB-a insistira da je slučaj Lukoila problematičan (vlasnik rafinerije u Burgasu), jer je trenutna vlada GERB-a digla ruke od preispitivanja odgovornosti za uslove pod kojima posluje ova kompanija. To, kako kaže, pokazuje slabosti ove države.

Tokom poslednjih nekoliko dana cene goriva su u Bugarskoj prevazišle rekord iz 2008. godine. Nakon što je sirova nafta, krajem prošle nedelje, dostigla rekordnih 120 dolara za barel bugarska rafinerija Lukoil Neftochim je A95 - najčešću vrstu benzina poskupela za 1,7 odsto a dizel za 1,41 odsto po litru. Ovako visoke cene sirove nafte nisu viđene još od avgusta 2011. godine. Kao rezultat ovoga cena benzina je povećana za 0,04 a dizela za 0,03 bugarskih leva po litru. Litar bezolovanog benzina A95 poskupeo na 2,57 bugarskih leva, dok je litar dizela dostigao rekordnih 2,7 bugarskih leva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...