Poskupelo gorivo u veleprodaji

Izvor:   Tanjug

Veleprodajne cene dizela D2 kod NIS-a povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara

Veleprodajne cene goriva kod Naftne industrije Srbije (NIS) povećane su u proseku za oko tri dinara po litru, a trgovci uskoro očekuju poskupljenje goriva i na pumpama.

Veleprodajne cene dizela D2 kod NIS-a povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara, naveo je sinoć NIS u saopštenju dostavljenom Tanjugu. NIS se, kako su istakli, zbog vremenskih neprilika, kao i ostale naftne kompanije u Evropi, suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva i to je razlog zašto je kompanija bila prinuđena da koriguje cene derivata.

Zbog prekida najrentabilnijeg, rečnog saobraćaja u Srbiji, rekom Dunav, stopirano je dopremanje uvoznih derivata, što je dodatno smanjilo raspoložive količine ovih derivata na tržištu Srbije. Transport je preusmeren na železnički i auto saobraćaj, što je dodatno poskupelo i usporilo već otežano snabdevanje. Iz bezbednosnih razloga, zbog snega i leda, zabranjen je prevoz robe cisternama sa prikolicom.

U NIS-u objašnjavaju da su ekstremni klimatski uslovi u Evropi izazvali otežano snabdevanje na čitavom kontinentu, što je rezultiralo povećanjem cena nafte i naftnih derivata.

Zatvaranje crnomorskih luka (pre svega, najvećih, Novorusijsk i Tuapse), kao i reke Dunav, glavnih transportnih centara za distribuciju goriva u Evropi, pa i u našem regionu, uz otežanu prohodnost kanala Bosfor, dovelo je do povećanja potražnje za gorivom i rasta cene nafte i naftnih derivata na međunarodnim berzama.

Troškovi NIS-a su povećani i u preradi goriva, jer veoma niske temperature zahtevaju posebne tehnološke procese i dodavanje aditiva pre isporuke robe na tržište. Ta kompanija je počela proizvodnju i distribuciju dizel motornog goriva koje je prilagođeno za korišćenje pri ekstremno niskim temperaturama.

Prioritet u isporukama imaju benzinske stanice na jugu Srbije, gde je situacija najozbiljnija, kao i medicinske ustanove i objekti državne infrastrukture. NIS se kao društveno odgovorna kompanija, stavio u funkciju vanredne situacije zbog loših vremenskih prilika, kako bi obezbedio redovne snabdevanje tržišta energentima i opredelio kompanijske benzinske stanice u 31 opštini na teritoriji Srbije za snabdevanje kriznih štabova motornim gorivom.

Pored toga, za NIS, strogi prioritet u snabdevanju mazutom za potrebe grejanja imaju Elektroprivreda Srbije, kao i Republičke robne rezerve, odakle se mazut i ostali derivati upućuju u najugroženija područja u Srbiji. Kompanija je obezbedila logističku podršku i za ove potrebe organizovane su sve raspoložive vagon i auto cisterne, kako bi roba što pre bila isporučena, ističu u toj kompaniji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...