Iran postavio uslove Evropljanima za izvoz nafte

Izvor:   Tanjug

Iran traži garancije plaćanja, dugoročne ugovore i zabranu jednostranog otkaza ugovora od kupaca.

Iranje juče postavio uslove za budući izvoz nafte evropskim zemljama nakon što je početkom ove nedelje obustavio isporuku nafte Britaniji i Francuskoj.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast rekao je da Iran traži garancije plaćanja, dugoročne ugovore i zabranu jednostranog otkaza ugovora od kupaca.

On je dodao da sve to treba da se uzme u obzir ako Evropa želi nastavak trgovinskih i energetskih odnosa sa Iranom, preneo je AP.

Iranje izneo svoje uslove na sastanku s ambasadorima šest evropskih zemalja u Teheranu.

Iran je u ponedeljak saopštio da razmatra proširenje naftnog embarga i na druge evropske zemlje. Obustava isporuke nafte Francuskoj i Britaniji usledila je kao reakcija na embargo EU na iransku naftu koji stupa na snagu 1. jula, a zbog kontroverznog nuklearnog programa Teherana.

Iranski brodovi ušli u Suecki kanal

Dva broda iranske ratne mornarice ušla su u Suecki kanal juče rano ujutru vraćajući se iz Sirije, saopštili su izvori iz Sucekog kanala.

Brodovi su ušli u kanal iz Sredozemnog mora i idu ka Crvenom moru, naveo je neimenovani izvor i dodao da se očekuje da će brodovi napustiti kanal posle podne, preneo je Rojters.

Iranski brodovi su bili usidreni u sirijskoj luci Tartus u cilju pružanja podrške sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, regionalonom savezniku Irana, navela je britanska agencija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...