Iran zaobilazi sankcije pomoću Kine i Turske

Izvor:   Kurir

Teheran preko finansijskih institucija dve zemlje kupuje hranu i ostale potrepštine

Turska i Kina pomažu Iranu da zaobiđe sankcije UN, tvrde zapadni obaveštajci, a prenosi britanski Telegraf. List navodi da Teheran preko finansijskih institucija dve zemlje kupuje hranu i ostale potrepštine.

Prema navodima zapadnih agenata, Kina ima najveću ulogu u pokušaju režima Mahmuda Ahmadinedžada da izbegne svetske sankcije. Kineske banke ne plaćaju iransku naftu, već tim novcem kupuju robu na tržištu i šalju je u Teheran. Zvaničnici kažu da brojne turske banke rade istu ili sličnu stvar. Stručnjaci navode da je mozak cele operacije Iranska revolucionarna garda, koja poseduje 50 odsto ekonomije zemlje.

Pored toga, odnosi Izraela i Irana sve su zategnutiji. Izrael je juče postavio bateriju presretača raketa „gvozdena kupola“ u regionu Tel Aviva, što može da se tumači kao priprema za rat. Američki mediji spekulišu da bi Izraelu za napad na nuklearna postrojenja Irana trebalo najmanje 100 aviona, a piloti bi morali da lete više od 1.600 kilometara kroz neprijateljski vazdušni prostor.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...