Dogovor SAD-a i Meksika oko vađenja nafte iz Meksičkog zaliva

Izvor:   Tanjug

Prema sporazumu, koji su potpisale američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton i ministarka spoljnih poslova Meksika Patrisija Espinoza, američkim kompanijama će biti dozvoljeno da zajedno sa meksičkom državnom naftnom kompanijom vrše iskopavanja.

Sjedinjene Američke Države i Meksiko složili su se u ponedeljak da će zajedno raditi na iskopavanju nafte i gasa u predelu njihove pomorske granice u Meksičkom zalivu.

Američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton i ministarka spoljnih poslova Meksika Patrisija Espinoza potpisale su sporazum na ceremoniji u meksičkom odmaralištu Los Kabos, u prisustvu meksičkog predsednika Felipea Kalderona i ministra unutrašnjih poslova SAD Kena Salazara, prenela je agencija AP.

Saradnja dveju zemalja proizilazi iz dogovora kog su 2010. postigli Kalderon i predsednik SAD Barak Obama o podeli profita i zajedničkom radu na sprečavanju izlivanja nafte.

Klintonova je navela da će sporazum "osigurati bezbedno, efikasno i odgovorno istraživanje nafte i gasa u Meksičkom zalivu. Ti rezervoari mogli bi da čuvaju značajne naftne rezerve od kojih bi korist imali i SAD i Meksiko".

"Međutim, nalazišta nisu obavezno samo sa jedne strane pomorske granice. Ovo bi moglo da dovede do rasprava ukoliko kompanija otkrije nalazište koje se nalazi sa obe strane granice, recimo oko toga ko treba da vrši vađenje nafte i u kom obimu", ukazala je sekretarka, dodajući da će sporazum sprečiti takve nesporazume i stvoriti nove poslovne prilike.

Kalderon je poručio da sporazum sadrži jasna pravila i da Meksikanci ne bi trebalo da se plaše da će Amerikanci prisvojiti njihovu naftu. On je dodao da će "se raditi na bezbedan i odgovoran način, uz brigu o očuvanju životne sredine".

Prema sporazumu, američkim kompanijama će sada biti dozvoljeno da zajedno sa meksičkom državnom naftnom kompanijom vrše iskopavanja.

Američko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da bi oblast obuhvaćena sporazumom mogla da sadrži 172 miliona barela nafte i 304 milijarde kubnih stopa prirodnog gasa. "To je oblast veća od savezne države Delaver", rekao je Salazar.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...