Predloženo smanjenje kapaciteta gasovoda Nabuko

Izvor:   Tanjug

Konzorcijum kompanija koje realizuju projekat gasovoda „Nabuko” razmatra mogućnost smanjenja kapaciteta i skraćenja tog cevovoda, piše „Volstrit Džornel”.

Konzorcijum kompanija koje realizuju projekat gasovoda „Nabuko” razmatra mogućnost smanjenja kapaciteta i skraćenja tog cevovoda, piše „Volstrit Džornel” pozivajući se na neimenovane izvore, mada ova informacija zvanično nije potvrđena.

Prvobitni projekat „Nabuko” je predviđao izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, za transport 31 milijarde kubnih metara gasa godišnje, koji je trebalo da poveže zemlje centralne Azije i Austriju, prolazeći preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Novipredlog, prema podacima izvora, predviđa da se kapacitet gasovoda prepolovi, a da Austriju povezuje samo sa Bugarskom.

Koncern se u isto vreme ne odriče prvobitnog projekta „Nabuko”, ali rokovi za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda su više puta odlagani, a poslednji put u oktobru prošle godine, kada je početak gradnje pomeren sa 2017. na 2018. godinu.

Obezbeđivanje izvora energenata za ovaj gasovod još uvek je najveći nerešen problem konzorcijuma, u čijem sastavu su nemačka kompanija RVE, bugarska Bulgargas, austrijska OMV, mađarska MOL, rumunska Transgas i turska Botas.

Evropska komisija je prošle godine bila primorana da stupi u direktne pregovore sa Azerbejdžanom i Turkmenijom oko projekta Transkaspijskog gasovoda, kojim bi se dopremao gas do evropskih potrošača ispod Kaspijskog mora. Realizacija tog projekta je međutim malo verovatna, s obzirom da ne postoji sporazum o podeli Kaspijskog mora.

Evropske zemlje su računale da pomoću „Nabuka” snize zavisnost od ruskog gasa, jer bi se iz centralnoazijskih nalazišta taj energent dopremao zaobilazeći teritoriju Rusije.

Za najvećeg konkurenta „Nabuko” smatra se ruski projekat „Južni tok” zahvaljujući kome će Rusija isporučivati gas zemljama Balkanskog poluostrva i južne Evrope bez posrednika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...