Gorivo čeka poskupljenje

Izvor:   Novosti

Odluka Irana da Evropi ukine izvoz crnog zlata potpuno poremetila svetske berze. Cena barela sada za 40 odsto viša od projekcija domaćih prerađivača

Vest da jeIranprekinuo izvoz sirove nafte Britaniji i Francuskoj, podigao je cenu ove robe na svetskom tržištu. Na berzi u Njujorku barel je dostigao 105,21 dolara, dok je nafta tipa „brent“, čija cena se najdirektnije odražava na naše tržište, ima cenu od 121,01 dolar. Taj iznos je za više od 40 odsto viši od onoga što je, u svojim projekcijama za ovu godinu, predvideo najveći srpski uvoznik i prerađivač nafte -NIS.

NISje, naime, sve svoje računice bazirao na tome da će prosečna cena sirove nafte na svetskom tržištu biti oko 93 dolara za barel. U tom slučaju, cene benzina bi sa prosečnih 1,84 dolara po litru u 2012. dostigle još uvek prihvatljivih 1,88 dolara po litru, a evrodizel bi poskupeo sa 1,75 na 1,77 dolara po litru. Najnovije vesti sa svetskih berzi donose mogućnost da planirane cene rastu i značajno više.

Sagovornici „Novosti“ iz kompanija koje snabdevaju gorivom naše tržište slažu se da se skok cena nafte na svetskom tržištu, ukoliko se nastavi, mora odraziti i na maloprodajne cene, baš kao i rast dolara u odnosu na evro, ali ističu da na cenu derivata u Srbiji najviše utiču iznosi akciza.

- Srbija najviše uvozi naftu tipa „ural“, ali i ona prati dešavanja na svetskom tržištu. Mi imamo najviše akcize u regionu, pa država ima mehanizam da amortizuje skok cene sirove nafte i udar na džep vozača - ocenjuje Nebojša Atanacković, predsednik AD „Nafta“.

I generalni direktor NIS Kiril Kravčenko podseća da su u Srbiji najviše akcize u regionu, što se odrazilo na visoke cene i smanjenu potrošnju. Državna zahvatanja u ceni litre benzina u Srbiji su 52 odsto, a dizela 43 odsto, dok je na primer taj udeo u BiH 41 odsto za benzin i 38 odsto za litar dizela.

Evrodizel

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji prethodne nedelje su nešto više nego sedam dana ranije, kaže se u analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije. Cena evrodizela je veća za 90 para, dizela D2 za 50 para i benzina „premijum BMB 95“ za 70 para.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...