Može li svet bez iranske nafte?

BM

Iako je cena nafte dostigla svoj maksimum, i barel sirove nafte tipa brent se prodaje za više od 120 dolara neki analitičari smatraju da EU može bez iranske nafte. Iran je, inače, peti najveći izvoznik nafte na svetu.

Zbog povećanih tenzija oko iranskog nuklearnog programa cena nafte na svetskim berzama je dostigla najviši nivo od juna prošle godine. Barel sirove nafte tipa brent, koja će se isporučivati sledećeg meseca, juče je prodavan za više od 120 dolara, saopštio je BBC.

Didier Hausin, direktor za energetska tržišta i za bezbednost u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) veruje, ipak, da embargo na izvoz iranske nafte neće imati velike posledice po tržište. Rojters komentariše da bi EU mogla da se uspešno izbori sa naglim prekidom izvoza nafte iz Irana u region, jer se kupci iranske nafte već navikavaju na predstojeću zabranu.

cene goriva

Iran je saopštio da je preko vikenda obustavio isporuku nafte Velikoj Britaniji i Francuskoj.

„Ne verujem da će ovo saopštenje imati pravi uticaj na tržište jer su Francuska i Britanija obustavile kupovinu sirove nafte iz Irana“, izjavio je juče za Rojters Didier Hausin.

„Čak i da Iran odmah zaustavi izvoz nafte ne verujem da će to imati značajan uticaj na tržište jer, kupci se već navikavaju na nove uslove. Približavamo se kraju zimskog perioda a drugi kvartal je tipičan po tome što tada počinju remonti evropskih rafinerija,“ rekao je Hausin ističući da je, „u slučaju potrebe IEA spremna da koristi svoje strateške rezerve nafte“.

„Kao i do sada pažljivo pratimo situaciju .Ako je potrebno spremni smo da reagijemo“, izjavio je Didier Hausin.

Iransko Ministarstvo za naftu saopštilo je u nedelju da je, uoči uvođenja sankcija EU na izvoz iranske nafte od jula, Iran obustavio prodaju nafte kompanijama iz Francuske i Britanije. Iran je, inače, peti najveći izvoznik nafte na svetu.

Alternative

Analitičari kažu da je nafta poskupela dok zemlje EU pokušavaju da pronađu nove snabdevače nafte a Iran „lovi“ nove kupce za svoju naftu.

Iran izvozne destinacije

„Poskupljenje nafte je direktna posledica pokušaja evropskih uvoznika iranske nafte da pronađu alternativne izvore“, izjavio je profesor Paul Stivens sa Kraljevskog Instituta za međunarodne poslove.

Cene nafte su, takođe, povećane poboljšanjem učinka američkih i kineskih ekonomija. SAD je najveći na svetu potrošač nafte.

„To je bila kombinacija nekoliko faktora. Očigledno je da geopolitičke tenzije rastu, posebno u Iranu“, izjavila je Amrita Sen, naftni analitičar sa Barklija napominjući da je, moralo „doći do poskupljenja, jer je temelj ograničen.“

Faktori koji utiču na poskupljenje nafte uključuju i povećanu potražnju zbog azijskog rasta i evropskog hladnog talasa. Istovremeno i isporuke iz Južnog Sudana i Sirije u Evropu su, takođe, smanjene.

Tenzije

Iz Teherana tvrde da njihov nuklearni program ima mirnodopske ciljeve. Ali, Međunarodna agencija za atomsku energiju UN-a je saopštila da ima informacije koje sugerišu da je Iran sproveo testove koji su od „značaja za razvoj nuklearne eksplozivne naprave“.

Postoji mogućnost da, ako ne dođe do daljih tenzija u Iranu, pojeftini nafta. Neki analitičari, međutim, smatraju da je to malo verovatno.

„To podrazumeva da Iran ne preduzima ništa više. Ali, ta predpostavka je pod znakom pitanja. Ako dođe do vojnog napada na Iran onda sve ponude padaju u vodu“, izjavio je profesor Pol Stivens.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...