EU odbacila pretnje Irana o proširenju prekida izvoza nafte

Izvor:   Tanjug

Evropska unija ima dovoljne zalihe sirove nafte i naftnih derivata i može da izađe na kraj sa mogućim prekidom snabdevanja

Evropska unija je odbacila pretnje zvaničnog Teherana da će obustaviti isporuku nafte „neprijateljski nastrojenim” članicama Unije, uz napomenu da je taj blok “sposoban da izađe na kraj sa prekidom snabdevanja naftom iz Irana”.

Portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, SebastijanBrabant, izjavio je da „EU ima dovoljne zalihe sirove nafte i naftnih derivata i može da izađe na kraj sa mogućim prekidom snabdevanja”, prenela je agencija AFP.

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe je u ponedeljak u Rimu tim povodom izjavio da su pretnje zvaničnog Teherana „veoma domišljate u pokušaju da provociraju druge”.

„Iranje bez sumnje maštovit u provokaciji. Nije Teheran taj koji je odlučio da prekine isporuke nafte, nego smo mi odlučili da obustavimo porudžbine tog energenta”, rekao je Žipe.

Iranje tokom proteklog vikenda obustavio isporuku nafte Francuskoj i Britaniji, a jutros je zapretio da će isto uraditi i sa isporukom drugim članicama Evropske unije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...