Grci i Mađari toče najskuplje gorivo

BM

Cene i benzina i dizela u Srbiji su i dalje ispod regionalnog proseka. Izraženo u evrima (po srednjem kursu nacionalnih banaka) razlike u prosečnim cenama i benzina i dizela u okolnim zemljama su maksimalno 20 evrocenti.

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji prethodne nedelje su nešto više nego sedam dana ranije. Ali, cene i benzina i dizela u Srbiji su i dalje ispod regionalnog proseka, kaže se u jučerašnjem saopštenju Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Cena evrodizela je veća za 90 para, dizela D2 za 50 para i benzina premijum BMB 95 za 70 para.

U nedelji za nama kurs stranih valuta je, takođe, porastao. Srednji kurs evra je bio 108,41 dinar a prosečni kurs evra sedam dana ranije je bio 107,48 dinara, dok je dolar u istom periodu porastao sa 81,42 na 82,25 dinara.

“Kada se prosečne maloprodajne cene goriva u poslednjih dve nedelje izraze u evrima, po srednjem kursu NBS, promena gotovo da nema,” zaključuju u UNKS navodeći da su “u ostalim zemljama u regionu zabeležene zanemarljive promene prosečnih cena goriva”.

Listu zemalja i dalje predvode Grčka i Mađarska, bez obzira o kom se gorivu radi. Kada se izuzmu ove dve zemlje, sa izuzetno velikim državnim zahvatanjima, cene u ostalih devet zemalja su veoma ujednačene. Izraženo u evrima (po srednjem kursu nacionalnih banaka) razlike u prosečnim cenama i benzina i dizela su maksimalno 20 evrocenti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...