Evropsko tržište gasa u krizi

Izvor:   Hina / Delo

Nedavne dugotrajne niske temperature u Evropi treba da budu upozorenje da je evropsko gasno tržište u sistemskoj krizi, rekao je Aleksandar Medvedev, potpredsednik ruskog Gasproma.

Nedavni period vrlo niskih temperatura u Evropi novo je upozorenje da je evropsko tržište gasa u krizi i da su za taj sektor potrebna dugoročna ulaganja i planiranje, ocenio je za ljubljansko Delo od ponedeljka Aleksandar Medvedev, potpredsednik ruskog Gasproma, najavljujući takođe da će pojekt gasovoda Južni tok biti završen 2015. godine.

"Nedavne dugotrajne niske temperature u Evropi treba da budu upozorenje da je evropsko gasno tržište u sistemskoj krizi. Evropa treba hladnokrvnu raspravu o tome kako da privuče nove investicije u zemni gas, to je ključno za sigurno snabdevanje tim energentom", rekao je Medvedev za vodeći slovenački dnevnik, dodajući da bi EU morala dugoročno da planira i ugovara potrebne količine ruskog gasa u svom energetskom bilansu.

"Evropska unija još nije jasno definisala koliko zemnog gasa treba za svoje energetsko snabdevanje nakon što isteknu sadašnji ugovori", naveo je Medvedev, dodavši da je za pripremu novih gasnih polja potrebno mnogo vremena i novca.

Budući da EU još nema jasno planirane dugoročne potrebe za ruskim gasom, Gasprom je odložio početak pripreme velikog gasnog polja Bovanenkovo na severu Rusije.

"Ako ne naručite obrok, niko vam ga neće pripremiti na svoju ruku", ilustrovao je Medvedev sadašnju situaciju oko potrebnih investicija u nova polja gasa.Ponjegovim rečima, Gasprom ima najveće zalihe zemnog gasa u svetu, ali ne može sam preuzeti rizik finansiranja i otvaranja gasnih polja i gradnje gasne infrastrukture ako nema osiguranu dugoročnu potrošnju.

Uz to, Medvedev je nepodsticajnom ocenio evropsku energetsku regulativu i liberalizovano tržište gasne industrije, pri čemu, kako je rekao, penzioni i investicioni fondovi preuzimaju energetske kompanije "zbog zarade, a ne radi razvoja gasne infrastrukture koja je Evropi potrebna".

Medvedev je rekao da gasovodom Južni tok, odnosno planiranim gasovodom u Crnom moru, koji će početi saradom2015. godine, Gasprom želi da osigura "energetsku sigurnost jugoistočne Evrope", radeći to uprkos nenaklonjenosti postojeće regulative u EU i "velikim političkim preprekama" koji mu se u tom projektu postavljaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...