Gorivo u SAD sve skuplje

Izvor:   Vesti Glasa Amerike

Cene goriva su proteklog meseca porasle za 18 centi po galonu, dostigavši najviši nivo u poslednjih devet meseci. Ekonomisti predviđaju da bi nacionalni prosek mogao da bude četiri dolara i 25 centi do kraja aprila, odnosno gotovo pet dolara za galon do kraja maja.

Cene goriva u Sjedinjenim Državama nastavljaju da rastu, što izaziva sve veće nezadovoljstvo u zemlji. Strahuje se da bi situacija mogla dodatno da se pogorša, nakon što jeIranobustavio izvoz nafte u evropske zemlje, zbog novih sankcija Evropske unije. Cene goriva su proteklog meseca porasle za 18 centi po galonu, dostigavši najviši nivo u poslednjih devet meseci. Ekonomisti predviđaju da bi nacionalni prosek mogao da bude četiri dolara i 25 centi do kraja aprila, odnosno gotovo pet dolara za galon do kraja maja.

Cene goriva širom Amerike već su bile u porastu, kada je objavljeno daIranprekida isporuku nafte Britaniji i Francuskoj, zbog novih oštrih sankcija Brisela. Ta vest samo je podstakla strahovanja da će gorivo biti još skuplje, što je izazvalo pometnju na benzinskim pumpama.

"Ove cene postaju sve besmislenije. Pretpostavljam da je tako već neko vreme, ali čini se da sve više rastu. To je užasno.”

"Ovo mi se ni malo ne dopada. Ali, šta da se radi?

Reč je o apsolutno rekordnim cenama za protekli praznični vikend i predviđa se da bi nacionalni prosek do kraja maja i početka sezone putovanja mogao da dostigne rekordnih gotovo pet dolara za galon.

“Stvari će se samo pogoršati u budućnosti. Cene goriva biće vezane za ekonomiju i ukoliko se nastave ova poboljšanja, ostaće povišene”, smatra analitičar Patrik Dehan.

Galon se tako u Teksasu prodavao za 3,45 dolara, 3,80 u Njujorku, a u Kaliforniji za 4,15 dolara.

“Koštaće me 70 dolara da napunim rezervoar, tako da su cene stvarno izmakle kontroli.”

Ekonomisti navode da je na svakih deset dolara koje je prosečno domaćinstvo zaradilo prošle godine, govoto dolar utrošen na gorivo. Za vozače, to znači dodatnu štednju.

“Izlazite manje. Smanjujete budžet, kako biste mogli negde i da otputujete.”

“To utiče na ceo budžet. Morate da vodite računa koliko novca trošite na hranu i gde idete.”

Skupo gorivo takođe bi moglo da bude jedno od glavnih pitanja u ovoj izbornoj godini, zbog čega aktuelna administracija razmatra mogućnosti povećanja domaće proizvodnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...