Papreni uvozni kilovati

Izvor:   Beta

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilan zahvaljujući dobro odrađenim remontima i modernizaciji postrojenja ali, Elektroprivreda Srbije će morati da nastavi s uvozom struje, koju plaća duplo skuplje od maloprodajne cene.

"Srbija mora da nastavi da uvozi veće količine električne energije, jer se mora stabilizovati elektroenergetski sistem, što podrazumeva obnavljenje deponija uglja i akumulaciju i nepohodne popravke u sistemu na blokovima, koji su neprekidno radili po nekoliko meseci", kazao je agenciji Beta generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), Dragomir Marković napominjući da će “proces oporavka unutrašnjih rezevri EPS-a trajaće možda i čitav mesec”.

Do sada je uvoz struje koštao od oko 750.000 do tri miliona evra dnevno, ali da će se tačan iznos troškova uvoza znati nakon završetka vanredne situacije i hladnog talasa.

“Prosečna cena po kojoj je EPS do sad kupovao struju je oko 8,3 evrocenta po kilovat satu. Sada se struja u Srbiji prodaje po ceni od pet evrocenti po kilovat satu. Zabluda je da bi Srbija sada imala dovoljno struje da je EPS umesto 400 do 500 miliona evra godišnje u održavanje i modernizaciju postojećih kapaciteta investirao u gradnju jedne nove termoelektrane kao što je "Nikola Tesla B3". Dobili bi 700 megavata novih kapacitaela, ali bismo izgubili 2.000 megavata u ostalima koji ne bi mogli da rade, uključujući rudnike, termoelekrane i hidroelektrane", naglasio je Marković i dodao da bi u tom slučaju "sada u Srbiji bio mrak".

Marković je kazao da uglavnom svi potrošači imaju uredno snabdevanje i da je pouzdanosti sistema omogućena pravoremeno obavljenim remontima na svim proizvodnim, rudarskim i distributivnim kapacitetima.

"Tokom ledenog talasa broj prekida u snabdevanju direktih potrošača bio je veomamali, merio se u promilima, uglavnom je bio kratkotrajan i interventno su otklanjani prekidi. Bez struje, uglavnom kratkotranjno, bilo je od nekoliko stotina do dvadesetak hiljada potrošača dnevno, od ukupno 3,3 miliona korisnika EPS-a”, rekao je Marković naglašavajući da je zahvaljujući merama štednje dnevna potrošnja struje u Srbiji smanjenja od sedam do osam procenata, a najveći uticaj imalo je smanjenje potrošnje u industrijskom sektoru, koje je prevazilazilo i pet miliona kilovat sati dnevno.

Apeli za smanjenje potrošnje u domaćinstvima nisu dali očekivane rezutlate, tako da je trošeno oko par procenata električne energije manje.

Makrović je kazao i da oko 102.000 socijalno ugroženih korisnika već ima povlašćenu cenu struje i da to što neće platiti februarske račune za struju ne predstavlja veliki trošak za EPS.

Prema njegovim rečima, popust od 30 odsto za potošače koji u feburaru potroše 15 odsto struje manje nego u januaru imaće pozitivan finasijski efekat za EPS, jer to znači manju potrošnju struje iz uvoza, koja je skoro dva puta skuplja od domaće.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...