Benzin prelazi 11 kuna po litru

Izvor:   dnevnik.hr

Vožnja automobilom polako, ali sigurno postaje luksuz za vozače u Hrvatskoj. Nova korekcija cene donosi i novo poskupljenje. Više će se morati izdvojiti i za benzine i za dizele.

Cene se penju na rekordne nivoe. Benzinska goriva ponedeljak u ponoć u proseku poskupljuju za 20-ak lipa, a dizelska i koju lipu više. Nova cena najtočenijeg eurosupera 95 od ponedeljka u ponoć tako će iznositi 10 kuna i 46 lipa za litru. Eurosuper 100 će premašiti 11 kuna i doći na 11,02 kune. Eurosuper 98 koštaće 10,79 kuna.

Eurodizel se primiče onoj psihološkoj granici od 10 kuna i nova mu je cena devet kuna i 94 lipa, a dizel ide na 9,64. Oni koji se greju na plinska ulja nadaće se skorom otopljenju jer i ona poskupljuju na sedam kuna i 16 lipa. Loše vesti su i za seljake i ribare jer plavi dizel poskupljuje na šest kuna i 36 lipa. Cene goriva značajno rastu već poslednje dve godine. Dnevnik.hr je izračunao šta to znači za budžete vozača.

Put od Zagreba do Splita skuplji za osam kuna

Sesti u automobil i vozaču Ivanki će uskoro postati luksuz. Vožnja gradom gotovo svake dve nedelje sve je skuplja.

“Za 100 kuna koliko obično točim u rezervoar, pe sam se mogla voziti pet dana bez problema, a sada sad već moram ići nakon četiri dana ponovno da točim gorivo”, ističe Ivanka.

Za putovanje sada treba da izdvoje više i korisnici benzina i dizela. Put od Zagreba do Splita dug 400 kilometara, u benzincu poskupljuje oko sedam i po kuna. Korisnike dizela isti će put koštati osam kuna više. Analitičari razlog poskupljenja vide u skakanju cena nafte na svetskim berzama.

Benzin bi uskoro mogao i do 12 kuna po litru

“Bojim se da će se ovaj trend porasta cena nastaviti i u idućih mesec dana s obzirom da je glavni uzrok porasta cene nafte na svetskom tržištu ova nesređena situacija oko Irana”, kaže Jasminko Umičević, naftni analitičar. Iako je cena barela nafte pre dve godine sa 147 dolara dotakla istorijski maksimum sada je niža, ali maloprodajne cene znatno su više.

“Današnji kurs dolara je puno viši nego u to vreme i to je glavni razlog”, dodaje Umičević. Na primer, za punjenje prosečnog rezervoara od 50 litara Eurosuperom 95, 2008. trebalo je izdvojiti 415 kuna, a sada 523 tj. 108 kuna više. Isti rezervoar dizela koštao je 408 kuna, a sada je 497 kuna odnosno 89 kuna skuplji. Posledice usidravanja iranske i sirijske nafte vozači već osećaju. Ako sukobi dodatno eskaliraju, goriva u Hrvatskoj mogla bi premašiti i 12 kuna. Ivanka i drugi vozači na benzinsku pumpu tada će sa strepnjom.

Onima koji žive blizu granice s Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom moglo bi se isplatiti da odu po gorivo i preko granice. Te dve zemlje u okruženju imaju jeftinija i benzinska i dizelska goriva. U Bosni i Hercegovini litar eurosupera 95 jeftiniji je gotovo za kunu, u Srbiji više od 50 lipa nego u Hrvatskoj.

Slovenija, Austrija i Mađarska imaju cene goriva više nego u Hrvatskoj. Vozačima na dizel najmanje se isplati točiti u Mađarskoj gde je to gorivo skuplje od 11 kuna.

Kako će se kretati cene u budućnosti teško je predvideti. Mnogi prognoziraju poskupljenje i cene kakve već imaju zemlje zapadne Evrope poput na primer Italije, Francuske i Nemačke gde su goriva skuplja i od 12 kuna.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...