Španiji potrebni svi izvori energije

Izvor:   Tanjug

Španija će produžiti rad svoje najstarije nuklearne elektrane za pet godina u pokušaju da što više moguće iskoristi domaće energetske izvore.

Španija će produžiti rad svoje najstarije nuklearne elektrane za pet godina u pokušaju da što više moguće iskoristi domaće energetske izvore.

"Savet za nuklearnu bezbednost dao je odobrenje za produžetak rada od pet godina" nuklearne elekrane "Garona", koja se nalazi u blizini grada Burgosa na severu Španije, rekao je ministar španski ministar industrije Hose Manuel Soria na sastanku svoje konzervativne "Narodne partije" u Sevilji.

"Ne možemo sebi da dozvolimo da ne iskoristimo svaki izvor energije", poručio je ministar, budući da se Španija suočava sa sve verovatnijom recesijom, u vreme kada sprovodi obimne mere štednje da bi uredila svoje finansije.

"Potreban nam je dobar miks, dobra kombinacija izvora energije", dodao je ministar.

Nuklearka "Garona", koja je počela saradom1971, u zajedničkom je vlasništvu španskih energetskih kompanija "Iberdrola" i "Endesa", koje su formirale firmu "Nuklenor".

Međunarodna ekološka organizacija "Grinpis" urgirala je da elektrana bude zatvorena, nazivajući je "bliznakinjom" japanske "Fukušime", koja je u martu 2011. pogođena zemljotresom i cunamijem.

Španija je poništila odluku da "Garona" bude ugašena 2013. u pokušaju da smanji zavisnost od nafte kao izvora energije.

Španija ima šest nuklearnih stanica, koje uključuju osam reaktora, a zakonodavci u Madridu su se ovog meseca složili da odbace raniju odluku da životni vek tih postrojenja bude 40 godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...