Gorivo najjeftinije u Semberiji

Izvor:   Glas Srpske

Gorivo u Republici Srpskoj najjeftinije plaćaju stanovnici Semberije, dok je ono najskuplje u Trebinju, a razlike u cenama idu i do deset feninga.

Gorivo u Republici Srpskoj najjeftinije plaćaju stanovnici Semberije, dok je ono najskuplje u Trebinju, a razlike u cenama idu i do deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović. Gorivo je najskuplje u Hercegovini jer je to najudaljenija destinacija što se tiče snabdevanja, odnosno troškovi transporta su najveći.

Na benzinskoj pumpi "Nestro petrol" kazali su da poseduju sedam benzinskih pumpi u Bijeljini, te da je na najprometnijoj pumpi za litar evrodizela potrebno izdvojiti 2,39 maraka, dok benzin košta od 2,36 do 2,44 maraka.

- Različite su cene na našim pumpama, a na najprometnijoj benzinskoj pumpi gorivo je najskuplje, dok su na ostalim pumpama cene niže za dva do tri feninga - rekli su u "Nestro petrolu" u Bijeljini.

Na njihovoj pumpi u Trebinju kažu da je za evrodizel potrebno izdvojiti 2,46 maraka, dok benzin košta od 2,39 do 2,48 maraka.

- Cene goriva u ovom delu Republike Srpske su isključivo najviše zbog velikih troškova transporta. Kada bismo imali manje troškove, onda bi gorivo bilo jeftinije i u ovom delu RS - kazali su na jednoj od "Nestro petrolovih" pumpi u Trebinju.

Slična situacija je i Ljubinju, gde je cena evrodizela viša za jedan fening, kao i cene benzina.

U "Krajina petrolu" u Banjaluci kazali su da je za evrodizel na njihovoj pumpi potrebno izdvojiti 2,46 maraka, dok benzin košta od 2,37 do 2,45 maraka.

Gorivo u Srpskoj je poskupelo od utorka, a prema rečima predsednika Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Vukašina Vojinovića, za evrodizel je potrebno izdvojiti od 2,45 do 2,5 maraka, a za benzin od 2,40 do 2,45 KM. Pre ovog poskupljenja benzin je koštao od 2,28 do 2,35 KM, dok je za litar evrodizela bilo potrebno izdvojiti od 2,30 do 2,45 maraka.

Posledice

Najnovije poskupljenje goriva u Republici Srpskoj povući će za sobom talas poskupljenja životnih namirnica, a zbog enormnih cena energenata neizvesna je i prolećna setva.

Poskupljenje goriva negativno će se odraziti i na privrednike, dok su sa druge strane pojedini prevoznici već poskupeli cene karata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...