Akcionari Gasproma usvojili isplatu rekordnih dividendi

ML

Gasprom će tako za prvu polovinu godine isplatiti za svaku svoju akciju 51,03 rublje. To je dosad najveća isplata u istoriji ruske privrede
(ilustracija, Rojters)

Akcionari ruske gasne kompanije Gasprom usvojili su na jučerašnjoj vanrednoj skupštini akcionara rekordnu isplatu dividendi od 2,208 biliona rubalja tj oko 21 milijarde evra. Saopštila je to, kako javlja Rojters, sama kompanija čiji je većinski vlasnik ruska vlada.

Gasprom će tako za prvu polovinu godine isplatiti za svaku svoju akciju 51,03 rublje. To je dosad najveća isplata u istoriji ruske privrede.

Uprava Gasproma je isplatu dividende od 51,03 rublje predložila krajem avgusta kada je saopštila da je u prvom polugođu profitirala rekordnih 2,5 biliona rubalja. Za prošlu godinu Gasprom nije isplatio nikakvu dividendu, akcionari tako nisu po prvi put dobili nikakvu dividendu od 1998.

Rusija se usled rata u Ukrajini našla na udaru ekonomskih i finansijskih sankcija od strane zapadnih zemalja. Gasprom je sa svoje strane počeo da smanjuje isporuke gasa u Evropu, ali kompanija i dalje ima velike koristi od naglog, visokog rasta cena gasa. 

Gasprom raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu i ima monopol izvoza ove strateške sirovine iz Rusije, posredstvom mreže gasovoda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...