Preti li prekid isporuka na Balkan kroz ruski gasovod Turski tok

ML

Operator gasovoda Turski Tok, koji pripada ruskom Gaspromu, upozorava da mu je, zbog sankcija Evropske unije, oduzeta licenca što mu onemogućava da sprovodi održavanje i popravke
(ilustracija, Firma, ipak, umiruje partnere i ističe da su zasad sve isporuke sigurne. Pitanje je, međutim, šta će biti kada se dogodi neočekivan ili "neočekivan" kvar...)

Operator gasovoda Turski Tok odnosno Turkstrima (TurkStream), koji pripada ruskom Gaspromu, upozorava da mu je zbog sankcija Evropske unije oduzeta licenca što mu onemogućava da sprovodi održavanje i popravke. Zbog toga mu preti preti prestanak rada koji može dalje produbiti evropsku energetsku krizu. Firma, ipak, umiruje partnere i ističe da su zasad sve isporuke sigurne. Pitanje je, međutim, šta će biti kada se dogodi neočekivan ili "neočekivan" kvar...

Turski tok, koji vodi kroz Tursku, ima kapacitet isporuka od 3,5 milijarde kubika godišnje. Pola kapaciteta je rezervisano za Tursku, druga za Balkan i Evropu. Najveći kupci na starom kontinentu su Srbija i Mađarska.

Veb Radio Slobodne Evrope u četvrtak je objavio da je dobio pismene naloge koje je direktor gasne kompanije Saut strim (South Stream) Transport BV Oleg Aksjutin izdao oblasnim menadžerima. On im nalaže da obustave svako održavanje ključnog Turskog toka jer je licenca za firmu-ćerku Gasproma, registrovanu u Holandiji, oduzeta 17. septembra od holandskih vlasti. 

"Zaustavite realizaciju svih narudžbina u vezi s održavanjem i tehničkom podrškom gasovoda, uključujući montažu, testiranje i popravke", precizirao je on i dodao da se mogu nastaviti samo aktivnosti koje su u vezi sa zaštitom životne sredine.

Firma Južni tok, Transport (South Stream Transport), koja je "ćerka" ruskog gasnog giganta u Holandiji, navodno je već zatražila produženje licenci za popravke i održavanje Turskog toka, ali još nije dobila odgovor. Firma umiruje klijente da isporuke gasa zasad nisu ugrožene...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...