Švedska otkrila i četvrtu rupu na Severnom toku, opšte uverenje da su štete namerne

ML

Švedska obalna straža otkrila je je još rupa kroz koje je curio gas na na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2, javlja Blumberg, pozivajući se na švedski list Svenska Dagbladet. Dve od četiri dosad otkrivene rupe su na švedskoj teritoriji, a ostale dve na danskoj.
(Baltic, 29.09.2022 - švedska obalska straža snimila je curenje gasa iz podvodnog gasovoda Severni tok u Baltičkom moru)

Švedska i danska seizmička merenja ukazuju da su eksplozije u moru nastale samo nekoliko sati pre nego što su početkom ove sedmice detektovana ispuštanje gasa. Evropski političari i stručnjaci su ubeđeni da su oštećenja na gasovodu namerno izazvana. Zasad, međutim, nije jasno šta je izazvalo ova oštećenja. Prema danskim stručnjacima ta mesta moći će da se istražuju najranije za nedelju dana.

Iz danskih izvora saopšteno je da su u more otišle velike količine gasa. Švedska obalna straža saopštila je da se odmah po oštećenju stvorio podvodni oblak koji je u prečniku imao 800 do 900 metara. Letelicama i brodovima zabranjeno je da se približavaju mestima oštećenja bliže od pet morskih milja.

Popravka gasovoda Severni tok 1 i i Severni tok 2 može trajati duže od šest meseci, izjavio je Pavel Zavalni (Zavalny), šef Odbora za energetiku ruske Državne Dume. Prema njemu postoje dva načina kako odstraniti štete: proizvodnja kesona (ronilačko zvono, koje se koristi prilikom specijalnih radova pod vodom) ili podizanje oštećenih delova gasovoda na površinu i potom njihova popravka.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...