Francuska vlada najavila mere u brobi sa energetskom krizom: „Ako svi prihvate svoje obaveze, neće biti isključenja struje“, poručila je premijerka

Nataša Jokić

Premijerka Elizabet Born najavila je produženje do 2023. godine „tarifnog štita“ kojim se ograničava povećanje cena gasa i električne energije na 15%
(ilustracija, Premijerka Francuske Elizabet Born)

Francuska premijerka Elizabet Born najavila je juče produženje do 2023. godine takozvanog „tarifnog štita“ kojim se ograničava povećanje cena gasa i električne energije na 15%.

Tarifni štit će stoga biti proširen „za stambene zgrade sa privatnim stanovima, za socijalne stanove, mala preduzeća i najmanje opštine“. „Tako ćemo ograničiti poskupljenja na 15 odsto za gas u januaru 2023. i 15 odsto za struju u februaru“, rekala je francuska premijerka.

„Ako rezimiram efekat ´tarifnog štita´, to je ušteda od oko 160 evra mesečno za Francuze koji se greju na struju i ušteda od oko 175 evra mesečno za Francuze koji se greju na gas“, dodala je ona.

Pomoć za 12 miliona domaćinstava

Državu će tarifni štit 2023. koštati 16 milijardi evra ili preciznije 11 milijardi evra - za gas i 5 milijardi - za struju, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Bruno Lemer..

Francuska premijerka rekla je da oko 12 miliona francuskih domaćinstava (4 od 10) treba da dobije energetske čekove do kraja godine.

„Čekovi će biti u iznosu od 100 ili 200 evra, u zavisnosti od prihoda“, rekla je ona.

Navela je primer samohrane majke koja ima dvoje dece i ima minimalnu zagarantovanu zaradu (1.329 evra). Ona će od države dobiti energetski ček od 200 evra. Bračni par zaposlenih sa ukupnim zajedničkim prihodom od tri hiljade evra neto mesečno, sa dvoje dece dobiće pomoć od 100 evra.

Plan za štednju

Premijerka je podsetila da je cilj smanjenje potrošnje energije za 10% tokom dve godine. Njen plan štednje energije je za sada na dobrovoljnoj osnovi.

„Ako svi prihvate svoje obaveze, neće biti isključenja” struje, poručila je premijerka.

Elisabet Born je objasnila da u slučaju da naredna zima bude obična – ne postoji opasnost od isključivanja struje. U slučaju da zima bude oštra – ne može se isključiti da će biti isključenja, koja bi pre svega obuhvatala velika preduzeća.

Menadžer elektroprenosne mreže (RTE) ocenio je da se „rizik od prekida ne može u potpunosti isključiti“. Po njemu, to bi se moglo izbeći smanjenjem potrošnje za 1 do 5 odsto u većini slučajeva, a do 15 odsto u najekstremnijim vremenskim prilikama. Vlada je pozvala građane da štede energiju jer Francuska doživljava najgoru energetsku krizu od 1970. godine.

Situaciju otežava činjenica da je 32 od 56 francuskih nuklearnih reaktora trenutno zatvoreno zbog problema sa korozijom. Problemi postoje zbog pukotine u zavarenim spojevima sigurnosnih cevi koje se koriste za hlađenje reaktora u slučaju havarije.

Ministarka za tranziciju energije Anjes Panier-Runašer nagovestila je da je EDF preuzeo obavezu da u zimskoj sezoni ponovo pokrene sve nuklearne reaktore. Stručnjaci za nuklearnu energiju međutim smatraju da će tako nešto biti teško sprovesti.

Podrška privredi i kampanja za štednju

Bruno Lemer, ministar ekonomije, rekao je na jučerašnjoj vladinoj konferenciji za novinare da će država i dalje primenjivati mere podrške za preduzeća suočena rastom cena energije. Reč je o milion i po malih i srednjih preduzeća sa prometom manjim od milion evra, koja zapošljavaju manje od 15 radnika koja će "i dalje će imati koristi od pristupa regulisanim tarifama" za energiju.

Za veća mala i srednja preduzeća, pomoć, koja sada može da dostigne 2 miliona evra, biće proširena od 1. oktobra na sve one čiji računi za energiju predstavljaju najmanje 3% vrednosti ukupnog promenta i pod uslovom da je njihova zarada opala u poslednjih mesec dana.

Konačno, pomoć energetski intenzivnim kompanijama, koja može ići i do 50 miliona evra, moraće još da se preispita, smatra Bruno Le Mer.

Anjeses Panie-Rinašer, ministarka za energetsku tranziciju, najavila je pokretanje komunikacione kampanje o ekološkim gestovima koja će početi 10. oktobra pod nazivom „Svaki gest je bitan“. Cilj je, kako je objasnila, da se „francuski narod obavesti koji su to najefikasniji postupci za smanjenje potrošnje energije“, precizirala je ministarka.

U cilju podizanja svesti i informisanju potrošača, operater mreže za prenos električne energije RTE se već oslanja na svoj Ecovatt mehanizam. Dostupan sa veb stranice monecovatt.fr, omogućava Francuzima da u realnom vremenu znaju nivo potrošnje električne energije u Francuskoj. Tri boje, zelena, narandžasta i crvena, povezane su sa nivoom potrošnje.

Gas iz Afrike i Amerike

Francuska je do rata u Ukrajini zavisila samo 20 odsto od ruskog gasa dok je zavisnost Nemačke bila preko 50 odsto. Od početka rata u Ukrajini, reorganizovala je svoje snabdevanje energentima, orjentišući se na povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) i gasovitog gasa iz Alžira, Katara, Egipta, raznih zemalja iz Afrike, Španije i Amerike – potvrdio je novinarima juče generalni direktor kompanije GRTgaz Tjeri Trivu (Thierri Truvou) tokom konferencije za novinare.

Francuska već ima četiri terminala za uvoz LNG-a, a sledeće godine bi trebalo da pusti u rad peti, plutajući, u Avru. Zalihe iznose 94 odsto i trebalo bi da budu pune do zime.

Francuska će od sredine oktobra moći da isporučuje LNG Nemačkoj, koja nema uvoznih terminala, do 100 GVh/dan, „to je snaga četiri nuklearne jedinice“, rekao je Tjeri Trivu.

U narednim godinama Nemačka, koja planira da instalira pet plutajućih terminala, moraće da odluči da li joj je potrebna pomoć Francuske ili ne, dodao je Trivu. On je rekao da postoje mogućnosti za povećanje izlaznog kapaciteta u Nemačku, ali „preko određenog broja radova“ koje treba izvesti.

Španija će od 15. oktobra povećati svoj kapacitet isporuke u Francusku i severne zemlje.

U “najgorem slučaju”, ako se dobrovoljni napori za smanjenje potrošnje pokažu nedovoljnim, biće organizovano rasterećenje odnosno - isključenja struje u trajanju od nekoliko dana. U tom slučaju struja bi se isključivala samo velikim korisnicima kao što industrija stakla, đubriva, metala, petrohemije i poljoprivredno-prehrambene industrije. Bolnice, sistemi kolektivnog grejanja i elektrane na gas biće izuzete od toga, kako ne bi došlo do dodatnog energetskog stresa, rekao je Tijeri Trivu.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...