Predsednica Evropske komisije u Evropskom parlamentu o energetskoj krizi: Fon der Lejen prećutala prethodno najavljenu blokadu cena ruskog gasa

Nataša Jokić, Strazbur

Odgovoarajući na kritike evro-poslanice sa levice da se krije iza Putina, a da je za poskupljenja kriva privatizacija energije, Fon der Lejen je rekla: „Račune za struju pošaljite Putinu“
(Strasbourg, 14.09.2022 - Obučena u boje Ukrajine, šefica Komisije Evropske unije Ursula fon der Lajen govori u Evropskom parlamentu o stanju u Evropskoj uniji, u vezi s ratom u Ukrajini)

U odeći boje ukrajinske zastave predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen danas je u Evropskom parlamentu u Strazburu podnela izveštaj o stanju u Evropskoj Uniji.

Fon der Lejen je iznela predlog mera za ublažavanje energetske krize među kojima i ograničavanje takozvanih superprofita privatnih kompanija koje su  zahvaljujući subvencijama proizvodile struju iz obnovljivih, takozvanih zelenih  izvora.

Najavila je i takse na superprofite kompanija koje trguju gasom, naftom i ugljem. Takođe, predložila je ono što Francuska – zemlja koja ne zavisi mnogo od ruskog gasa - odavno traži: da se cena struje iz svih izvora više ne odredjuje isključivo prema ceni gasa.

Od ovih taksi EU bi, prema proračunu Evropske komisije, mogla da dobije 140 milijardi evra, čime bi delimično amortizovala udar poskupljenja.

Predsednica Evropske komisije najavila je takođe osnivanje javne banke za takozvani „zeleni vodonik“ kako bi se investiralo tri mijrade evra i tako pomoglo razvijanje budućeg tržišta vodonika.

Fon der Lejenova je takodje najavila osnivanje „streteških rezervi“ osnovnih sirovina neophodnih za rad industrije kako bi se u budućnosti izbegla nestašica. Ona je naglasila da je, pre svega, reč o retkim mineralima i litijumu čiju ponudu na svetskom tržištu sada kontroliše uglavnom Kina.

U toku poslaničke debate, francuska poslanica sa levice Manon Obri kritikovala je predsednicu Evropske komisije, pokazujući joj enormne račune za struju francuskih građana i poručujući da energiju kao i vodu, na primer, treba povući sa tržišta i berzi, blokirati cene u javnom interesu kako je to bio slučaj pre privatizacije.

„Putin je kriv za rat, ali ne krijte se iza njega kada su u pitanju poskupljenja struje“, rekla je poslanica Obri.

„Pošaljite te račune za struju Putinu“, odgovorila je na to predsednica EK Fon der Lejen.  

Od pet mera koje je već predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen vec predstavila, većina država članica do sada je odobrila „ideju o ograničavanju prihoda proizvođača električne energije iz nuklearnih i obnovljivih izvora, kao i stvaranje solidarnog doprinosa koji plaćaju naftne i gasne kompanije”.

U obraćanju Evropskom parlamentu fon der Lejen izostavila je raniju najavu da će blokirati cenu ruskog gasa, na šta je Moskva odgovorila pretnjom da će obustaviti isporuke i gasa i nafte i uglja.

Komisija predlaže da razliku između ogranične cene i prihoda proizvođača naplate države „kako bi pomogle domaćinstvima i preduzećima“. To je u suštini predlog koji odgovara Nemačkoj. Sa tim se ne slaže Francuska, koja ima najviše nuklearnih elektrana u Evropi. Francuska zato traži da kriterijum za određivanje visine takse na superprofite bude metoda proizvodnje energije.

Podršku većine zemalja EU ima predlog da se uplate kompenzacije potošačima koji štede struju u periodima najveće potrošnje. Sa tim se, međutim, ne slažu Poljska i Španija koje žele da ova mera ne bude obavezna.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...