ZBOG BLOKADE RUSKOG GASA U UKRAJINI, EVROPSKA UNIJA PRETI

Nataša Jokić

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo zapretio da će Evropska Unija tužiti i ukrajinsku i rusku gasnu kompaniju.

Posle ukrajinske blokade tranzita gasa koji je u utorak ujutru krenuo iz ruskih izvora, predsednik Evropske komisije Hose Manuel Barozo zapretio je jutros da će Evropska Unija tužiti i ukrajinsku i rusku gasnu kompaniju ukoliko se hitno ne uspostavi isporuka gasa. "Ukoliko sklopljeni ugovor ne bude pod hitno ispoštovan, EK će savetovati evropskim kompanijama da podnesu tužbe i pozvaće države članice da usklade svoje akcije kako bi se našla druga sredstva snabdevanja energijom i alternativni putevi tranzita", rekao je Barozo obraćajući se poslanicima u Evropskom Parlamentu, koji ove nedelje plenarno zaseda u Strazburu.

On je zaključio da ćemo ubrzo videti da li je po sredi tehnički problem ili nedostatak političke volje da se ispoštuje ugovor. “U tom slučaju Rusija i Ukrajina ne mogu da budu smatrani za partnere od poverenja kada je reč o isporukama energije”. Barozo je ocenio da je situacija “neprihvatljiva i neverovatna” i kao činjenicu konstatovao da “Gazprom i Naftogaz nisu sposobni da ispune obaveze prema evropskim potrošačima”.

Za sada je samo madjarsko preduzeće Emfeš podnelo tužbu protiv ukrajinskog Naftogasa, navodeći da šteta iznosi 30 miliona dolara.

Neki izvori koje prenosi ruski dnevnik “Komersant” navode da Rusija nastoji da izoluje Ukrajinu na medjunarodnom planu i da je u toj akciji za svoju stranu Moskva već pridobila Italiju i Rumuniju, a uskoro verovatno i Bugarsku i Slovačku.

Portparol Gazproma Sergej Kuprijanov izjavio je da je gas koji je zaustavljen u ukrajinskom gasovodu “ukraden”. Ukrajinski Naftogaz tvrdi da je Rusija uputila gas kroz gasovod namenjen za ukrajinsku teritoriju, a ne za izvoz. Ukoliko bi ga taj gas bio poslat u Evropu, Naftogaz tvrdi da bi bez gasa ostali Odesa, Lugansk, oblast Donjecka i Dnjepropetrovska. Premijerka Ukrajine Julija Timošenko obećala je jutros da će tranzit ka Evropi biti obnovljen čim ruski gas bude ponovo upućen u Ukrajinu, ali je ta vest u EU dočekana sa sumnjom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...