Rekordni prihodi Gasproma u prvoj polovini ove godine - oko 40 milijardi evra!

ML

Gasprom je morao da smanji isporuke gasa u Evropu, ali je imao veoma visoke prihode usled naglog porasta cene ove sirovine
(ilustracija, Gasprom raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu)

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je danas da je u prvom polugodju ove godine ostvario prihod od rekordnih 2,5 biliona rubalja (oko 40 milijardi evra). Kako prenosi Rojters, rukovodstvo kompanije preporučilo je isplate "odgovarajućih dividendi" akcionarima. Za prošlu godinu ova kompanija nije dobila nikakve dividende a ovo je, inače, prvi put da će biti isplaćene od daleke 1998...

Rusija se ove godine, zbog rata u Ukrajini, našla na udaru ekonomskih i finansijskih sankcija od strane zapadnih zemalja. Gasprom je morao da smanji isporuke gasa u Evropu, ali je imao veoma visoke prihode usled naglog porasta cene ove sirovine.

"Uprkos prtiska sankcijama i neprijateljstvu spolja, grupacija Gasprom je u prvoj polovini godine postigla rekordne prihode i čisti profit. Isrovremeno, smanjila je spoljnu zaduženost", izjavio je ovim povodom zamenik direktora preduzeća Famil Sadigov.

Uprava preduzeća je danas preporučila da se za prvu polovinu ove godine isplate dividende od 51,3 rublje po akciji. U celini bi tako firma isplatila dividende od čak 1,2 biliona rubalja. Predlog o tome treba da bude usvojen 30. septembra na zasedanju skupštine akcionara. Glavni akcionar jeste ruska vlada.

U maju je uprava Gasproma predložila da se za prošlu godinu isplati rekordna dosad dividenda od 52,53 rublje po akciji. Mesec dan kasnije je vlada na godišnjoj skupštini akcionara ukinula tu odluku što je dovelo do naglog pada akcija.

Gasprom, inače, raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu i ima monopol na izvoz ove strateški važne sirovine preko mreže gasovoda. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...