Mediji o energetskoj krizi: Evropljani i dalje kupuju dosta ruske nafte

Priredila N.J.

„Kina i Indija nisu jedine zemlje koje kupuju rusku naftu“, komentariše Le Temps. Prošle nedelje je Azija i dalje bila glavna izvozna destinacija ruske sirove nafte, sa 50% (1,71 milion barela), ali je Evropa kupila 45% (1,55 miliona barela)
(ilustracija, Tanker Lukoila na egipatskoj obali: Teret od oko 700.000 barela ruske nafte isporučen je na egipatski naftni terminal El Hamra na obali Mediterana 24. jula. Nekoliko sati kasnije, drugi brod je preuzeo pošiljku iz luke - koja je možda uključivala rusku burad - prema podacima o praćenju plovila koje prati Blumberg, prenosi https://www.worldoil.com/)

Već šest meseci rat u Ukrajini se vodi i na energetskom frontu. Dok je Evropska unija krajem maja usvojila delimičnu zabranu uvoza ruske nafte, rafinerije sa Starog kontinenta nikada nisu kupovale toliko od Rusije kao prošle nedelje – prenosi francuski Kurie enternasional.

Dok od 24. februara zapadne zemlje pokušavaju da sankcionišu rusku ekonomiju, lišavajući je plodova njenog izvoza goriva, Blumberg napominje da su „pomorske isporuke [ruske sirove nafte] evropskim kupcima dostigle prošle nedelje najviši nivo od aprila”, „sa nekim rafinerijama koje su nastavile da prerađuju burad čak i pošto je Moskva napala Ukrajinu”.

egipat-elhamra-nafta-s

„Kina i Indija nisu jedine zemlje koje kupuju rusku naftu“, komentariše Le Temps. Prošle nedelje je Azija i dalje bila glavna izvozna destinacija ruske sirove nafte, sa 50% (1,71 milion barela), ali je Evropa kupila 45% (1,55 miliona barela). „Na Mediteranu, na severu kontinenta i u regionu Crnog mora, isporuke su svuda u porastu”.  

Mađarska, koja je borila protiv embarga i dobila pravo izuzeća, nije ta koja sada pravi zalihe i sprema se za zimu: ruska nafta stiže „posebno u Italiju, Tursku, Holandiju, Rumuniju i Bugarsku”, precizira švajcarski dnevnik.

Reč je o tome  da „zabrana Evropske unije na pomorski uvoz ruske sirove nafte mora da stupi na snagu u decembru“, podseća Blumberg. Za Le Temps, „kao da evropske zemlje pune gorivo za suočavanje sa zimom, koja obećava da će biti teška na energetskom frontu“.

Rusija takođe traži nova tržišta. „Dva broda iskrcala su tovare u El-Hamri, na mediteranskoj obali Egipta, posle posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova toj zemlji prošlog meseca“, navodi američka agencija.

“Čak i ako barel ruske sirove nafte daje manji prihod od saudijskih ili američkih barela od invazije na Ukrajinu, „prihodi od izvoza sirove nafte koja hrani ratni kovčeg Kremlja ostaju veći nego što su 'bili pre rata', prema prema Blumbergovim proračunima”, prenosi Kurie enternasional.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...