NIS isplaćuje dividende za 2021. godinu

Izvor:   NIS

U ponedeljak, 22. avgusta, kompanija NIS na ime dividende za 2021. godinu akcionarima isplaćuje 5.782.121.784 dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva. Ovo je deseta godina uzastopno da NIS isplaćuje dividendu akcionarima. Do sada je na ime dividende isplaćeno više od 60 milijardi dinara. (Foto: NIS)

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara XIV redovne sednice Skupštine akcionara NIS-a, odnosno 19. juna 2022. godine.

Kompanija „Gasprom njeft“ je vlasnik 50 odsto akcijskog kapitala NIS-a, 29,87 procenata akcija poseduje Republika Srbija, dok kompanija „Gasprom“ ima 6,15 odsto akcija. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Na dan 19. jun 2022. godine NIS je imao 2.057.661 akcionara, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2021. godinu u budžet biti uplaćeno 1.727.346.562,02 dinara, a Republika Srbija ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 30,14  dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (35,46 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Politika dividendi NIS-a je zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...